Best WordPress Hosting
 

Pokolgép robbant egy orosz író autójában

Pokolgépes robbantásban autójában megsebesült szombaton Zahar Prilepin orosz író, sofőrje meghalt – közölték a helyi rendvédelmi szervek a TASZSZ orosz hírügynökséggel. Megerősítette a bejelentést az orosz belügyminisztérium is.

A közlések szerint az önmagát hazafiasként pozicionáló írók csoportjához tartozó Prilepin ellen Nyizsnyij Novgorodban, Moszkvától 400 kilométerre keletre követtek el merényletet.

A mentőszolgálat beszámolója szerint a robbanószerkezetet Prilepin autójának aljára erősítették. A jármű a robbanáskor a levegőbe repült. A 47 éves író súlyosan megsebesült, de eszméleténél van.

Pengeélen táncol a Penge-reboot

Leálltak a Penge előkészületi munkái az írósztrájk miatt, így ismét veszélybe került a hányatott sorsú Marvel-projekt. A The Hollywood Reporter értesülései szerint az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének (WGA) héten megkezdődött sztrájkja miatt újból leálltak a Marvel vámpírthrillere, a Penge gyártás-előkészítési munkálatai, melynek főszerepében a kétszeres Oscar-díjas Mahershala Alit láthatjuk majd. A forgatás a következő hónapban kezdődött […]

The post Pengeélen táncol a Penge-reboot appeared first on Filmtekercs.hu.

Kecsap: Blade, Saturday Night Live, Juror #2, Gladiator 2, May December, Forma Pitt 1, Voyagers, One For The Money, Andorra, Superman: Legacy, Babylon 5, Klara And The Sun

Az írósztrájk miatt a Marveles Blade előmunkálatai leálltak, pedig júniusban már forgott volna. A Superman: Legacy forgatókönyvét még a sztrájk előtt befejezte Gunn. Avagy akár foroghat is…. milyen hosszú sztrájkra készülnek??? Mármint ez a film nem olyan közeljövőben forogna, mint a Blade, még rengeteg előkészület van hátra, de így már nyugiban castingolhat Gunn. Jason Reitman […]

Kiderült, ki lesz az idei Velencei Filmfesztivál zsűrielnöke

A Whiplash, a Kaliforniai álom és a Babylon című filmek Oscar-díjas rendezője, Damien Chazelle versenyzőként már visszatérő vendég Velencében, idén azonban ítészként is kipróbálhatja magát. Nyilvánosságra hozták, hogy a francia-amerikai rendező, forgatókönyvíró és filmproducer, Damien Chazelle lesz az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke. Nem ez az első alkalom, hogy a rendező tiszteletét teszi a […]

The post Kiderült, ki lesz az idei Velencei Filmfesztivál zsűrielnöke appeared first on Filmtekercs.hu.

Kevin Costner távozik, az 5. évaddal véget ér a Yellowstone

Míg a Yellowstone hivatalosan is a végéhez közeledik, a Dutton-dinasztia története tovább folytatódhat. A napokban érkezett a hír, hogy Kevin Costner, a széria sztárja, a posztklasszikus western egyik legnagyobb színészikonja otthagyja jelenleg is futó sikersorozatát, a Yellowstone-t, ezzel meg is pecsételve annak sorsát: az 5. évaddal ugyanis véget ér a Dutton-család jelenkori története – egyelőre. […]

The post Kevin Costner távozik, az 5. évaddal véget ér a Yellowstone appeared first on Filmtekercs.hu.

Öt cannes-i filmet is hoz a magyar mozikba a Cirko Film

A Cirko Film négy filmet mutat be az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjából, egyet pedig a Filmkészítők Kéthete elnevezésű mellékszekcióból. Az öt alkotás között található a magyar vonatkozású Fényes jövő / ll sol dell’avvenire (rendező: Nanni Moretti), illetve a Juliette Binoche főszereplésével készült Dodin Bouffant szenvedélye / La passion de Dodin Bouffant (rendező: Anh Hung Tran), valamint Michel Gondry, Koreeda Hirokazu és Aki Kaurismäki új filmje is.

A versenyprogramból négy alkotást forgalmaz majd a Cirko. 

A Dodin Bouffant szenvedélye (munkacím!) (La passion de Dodin Bouffant) című történelmi romantikus dráma a kiváló szakácsnő, Eugenie és munkaadója, a nagy gourmet hírében álló Dodin Bouffant kapcsolatát és szerelmét mutatja be. 

„Mindenestül tradicionalistának és modernnek lenni” – Prieger Zsolt Kedves Teréz! – Martonvásári levelek című könyvéről

A rothadás költészete közel állt Baudelaire-hez, Gottfried Bennhez, Seamus Heaney-hez, utóbbit Prieger is szóba hozza, ahogy még számtalan meghatározó könyves élményét is, miközben magát Fejér megyei Heaney-nek nevezi. 

A lírai esszéket tartalmazó kötet nem olvasónapló, nem füveskönyv, és nem is levélregény, még ha minden szövege egy-egy megszólítással kezdődik. A kötet leginkább feljegyzéseket tartalmaz, olyanokat, amilyeneket a gazdák készítettek, hogy mikor vetettek, mikor permeteztek, és hogy mennyi trágyát kellett kiszórniuk ahhoz, hogy megsokszorozódjon a hozam. Prieger esetében mindez szellemi művelés, a tér-idő komposztládája, azaz a könyvtár mellett, ahol összeáll a múlt, egymásra rakódnak a műveltség rétegei. Szó van az antikvitástól az Einstürzende Neubautenig szinte mindenről, amire szüksége van a szellemi kertműveléséhez. És a betűk komposztjából megszületik a hit. A zeneszerző és producer Prieger könyve éppen csak hogy súrolja a populáris kultúrát, például le sem írja Cseh Tamás nevét, amikor beidéz egy közjátékot az 1977-es Levél nővéremnek című albumról, csak kurzívval jelzi: „…a hosszú hallgatásért, elmaradt leveleimért már megbocsáss. Ez a levél, remélem jó egészségben talál.”

A fotókkal teli könyvnek – a szerző felvételei – van flórája és faunája is. Nemcsak lelkünkre kapunk gyógyírt, de a különböző gyógynövények hasznát is megismerjük, sőt recepteket is kapunk. „Az állatok olyan isteni szépséggel tekintenek a teremtés egészére, hogy biztosak lehetünk az üdvözülésükben.” De a szemlélődő ember is ugyanilyen áhítattal tekinthet a teremtés egészére, vagy éppen az esőre. „A mai eső Magnus Lindberg 2. hegedűversenyéhez hasonló hangokkal érkezett, kopogott, száguldott, öntözött. És ha a növények örülnek, én is örülök.”

Életem a Walter fiúkkal: Jön magyarul a Wattpad sikerkönyv!

A Könyvhétre a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában is érkezik egy Wattpad siker, méghozzá Ali Novaktól a My Life with the Walter Boys, amiben a hősnő, Jackie egy tragédia után az ország másik felében, egy új gyámnál és 11 mellett egy házban találja magát, és úgy kell boldogulnia.

A történet a Wattpadon hatalmas sikert aratott, emiatt egy nagy kiadó is felfigyelt a történetre, így 2014-ben papír könyvként is megjelenhetett.

Az adaptációs jogokra a Netflix is lecsapott, sorozat készült belőle, amit 2022 márciusa és szeptembere között forgattak le, a főszerepben Nikki Rodriguezzel. Premier dátum egyelőre nincs, a sorozat írói között viszont Ali Novak is ott volt.

Ráadásszerelem: Májusban a film és a könyv is jön magyarul!

Egy új romantikus történet érkezik a magyar mozikba, 2023. május 11-én debütál ugyanis a Ráadásszerelem, amiben Sam Heughan és Priyanka Chopra Jonas a főszereplők. Ami érdekesség, hogy Céline Dion önmagát alakítva szerepel benne, sőt, még énekel is. Az előzetes alapján lenyűgöző filmre készülhetünk.

Naná, hogy ez is egy könyvadaptáció, Sofie Cramer könyve pedig egy pici csúszással, 2023. május 18-án jelenik meg magyarul. Van egy olyan érzésem, hogy sokan beleszerettek majd a regénybe és a filmbe is!

Sofie Cramer – Ráadásszerelem

Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt

Leszámolások fényes nappal, milliós, majd milliárdos üzletek, robbantások pártszékházaknál és politikuslakásoknál – a vadkapitalizmus és az infláció hétköznapi válságaiban vergődő magyar lakosságnak a kilencvenes évek második felében egy újabb, a létbizonytalanság érzésére ráerősítő tényezővel is szembe kellett néznie: az egyre erőszakosabb szervezett bűnözéssel. A korszak egyik csúcsragadozója Portik Tamás, akinek felemelkedése és bukása révén kirajzolódik nemcsak az alvilág hálózata, hanem az is, hogyan épül fel a szervezett bűnözés rendszere, és hogyan szőtte/szövi át a társadalmunkat. Dezső András új könyvében, a Nagyfőnökben nem portrét írt, hanem megragadta egy olyan korszak tablóját, amelyiknek meglátása szerint “történelmi jelentősége van”.

(Nem) jobb nálunk – A Good Person

Újat mondani függőségekről és a gyógyulás rögös útjairól? Nehéz feladat, ha nem egyenesen lehetetlen. De néha – például az A Good Person esetében – elég, ha az ismerősnek ható történeteket ítélkezés és túlzó drámaiság nélkül láthatjuk újra. Hajszálon múlik, hogy Zach Braff (igen, a Dokik sorozat főszereplője Zach Braff) harmadik rendezése nem válik eggyé a […]

The post (Nem) jobb nálunk – A Good Person appeared first on Filmtekercs.hu.