Best WordPress Hosting
 

A nő illatával indul az Itáliai utazás-sorozat új évada az Urániában

via kultura.hu => eredeti post link

A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy filmmel kalandozhatjuk be Olaszországot, Velencétől Szicíliáig. Többek közt Dino Risi, Ettore Scola, Pupi Aavati, Mario Martone alkotásai várják az olasz filmek rajongóit, olyan sztárokkal, mint Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Stefania Sandrelli, Pierfrancesco Favino, Alessandro Borghi, Marco Giallini vagy Gigi Proietti. A műfajilag sokszínű programban dominálnak a filmújdonságok, melyek olyan fontos témákat érintenek, mint az eltűnő és újrafelfedezésre váró hagyományos értékek, a női egyenjogúság kérdése vagy éppen a társadalomra rátelepedő szervezett bűnözés problémája.

A nyitóvetítésen, december 6-án Vittorio Gassmané, a magyar nézők egyik kedvenc olasz sztárjáé lesz a főszerep. Dino Risi rendezővel való együttműködéséből több mint egy tucat remek filmalkotás született, melyek közül A nő illata talán a legismertebb és a leginkább kedvelt. Gassman ebben egy vak ezredest alakít, akinek sarkos véleménye van a világról, és fogyatékossága ellenére bolondul a nőkért. Utolsó nagy utazására magával viszi a tapasztalatlan tisztnövendéket, Cicciót is, akinek ez a kalandos út az élet igazi nagy iskolája lesz. Az 1974-ben bemutatott drámai vígjátékból 1992-ben sikeres amerikai remake is született Al Pacinóval, amely azonban nem írta felül Gassman feledhetetlen alakítását.

Karácsonyig két további különlegesség vár az olasz film kedvelőire. December 14-én érkezik a  Mámorító Velence, amely A művészet templomai sorozat újdonságaként, budapesti premierként  érkezik az Urániába. A látványos dokumentumfilm Velence művészeti élete és múzeumai, lagúnái és sikátorai bemutatásán keresztül foglalja össze az Adria-parti városállam 1600 éves történetét: nyitottságát a nagyvilágra és töretlen hitét saját jövőjében. A vetítésen a közönség találkozhat a rendezővel, Michele Mallyval is.