Best WordPress Hosting
 

Bejelentették a Berlinale hivatalos programját és zsűrielnökét

via kultura.hu => eredeti post link

Carlo Chatrian művészeti igazgató és Mariëtte Rissenbeck, a fesztivál igazgatója a programismertető sajtóértekezletét a gázai háborúval kapcsolatos közleménnyel kezdte. A Berlinale szervezői hisznek abban, hogy „a filmek és a nyílt viták segítenek az empátia, a tudatosság és a megértés előmozdításában, különösen az ilyen fájdalmas időkben, mint a mostani” – hangsúlyozta Chatrian.

„Együttérzésünket fejezzük ki a közel-keleti és máshol tapasztalható humanitárius válság minden áldozatának” – folytatta a művészeti igazgató, megjegyezve: aggódva figyelik „az antiszemitizmus, a muszlimellenesség és a gyűlöletbeszéd terjedését Németországban és világszerte”. Mint mondta: a Berlinale „kulturális intézményként kiáll a diszkrimináció minden formája ellen, és elkötelezett a kultúrák közötti megértés iránt” – idézte a Variety.com. Rissenbeck hozzáfűzte, hogy a fesztivál alatt szeretnének teret adni a közel-keleti válság megoldásáról szóló nyílt párbeszédnek. 

A szervezők a Berlinale nyitó filmjének a Small Things Like These című filmet választották Cillian Murphy főszereplésével. A nyolcvanas években játszódó film rendezője a belga Tim Mielants. Murphy szénkereskedő apát alakít, aki megdöbbentő igazságokat fedez fel az Írországban az 1820-as évektől 1996-ig működtetett Magdolna-mosodákról, ahol fiatal nőket dolgoztattak.