Best WordPress Hosting
 

A világ egyik legszebb mozija

via kultura.hu => eredeti post link

Az ismeretlen Uránia című kiadványt Buglya Zsófia filmesztéta szerkesztette – következetes, alapos, átgondolt és elképesztően nagyívű munkájának köszönhetően jóval több ez, mint egy épület vagy intézmény történetét ismertető könyv.

A Rimanóczy-ház keletkezés- és felújítástörténetét bemutatva Az ismeretlen Uránia úgy kalauzol bennünket a 19. század végére, a 20. század elejére, hogy érzékelhetővé teszi, milyen üzleti megfontolások, álmok, tervezői kihívások nyomán épült fel a mai Rákóczi úton (akkor Kerepesi út) az a móros-keleties bérház, melynek felső szintjére lakásokat, az alsó szintekre pedig hangverseny- és tánctermet terveztek. 

A tulajdonos a mulató helyiségeit Oroszi Antal író-vállalkozónak adta bérbe, 1896. október 1-jén nyílt meg az Oroszi Caprice, melyet a pesti szórakoztatóipar fellegvárának szántak. „Oroszi helyesen ismerte fel a város növekedésének irányát. Észrevette, hogy a poros országútnak használt Kerepesi út forgalmas főútvonal lett. […] Jól mérte fel a terepet – másoknak. Ő tönkrement bele” – állapítja meg A pesti mulatók című könyvében Molnár Gál Péter, akit Csordás Lajos idéz a mulató környezetét, annak társadalmi és szellemi közegét is bemutató, A régi Kerepesi út az Uránia születése idején című írásában.