Best WordPress Hosting
 

Apagyilkosság – Kádár és Grósz küzdelméről szól Medgyesi Konstantin új könyve

via kultura.hu => eredeti post link

Ritkán találunk példát arra, hogy egy meghatározó történelmi személyiség még életében kiválasztja és át is adja a hatalmat utódjának. Ez történt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjával, Kádár Jánossal: sok-sok vívódás, töprengés után jelölte ki utódjaként Grósz Károlyt. A döntéssel azonban túl sokáig várt: a történelem a késlekedést megbüntette, s Grósz Károly „eltűnt” a történelem viharaiban.

Erről az izgalmas, fordulatokkal teli kapcsolatról szól Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum történészének frissen megjelent kötete. Az Apagyilkosság című könyv már a címében is felveti a kérdést: vajon politikai gyilkosságot követett-e el Grósz Károly elődje ellen? Hiszen Grósz volt az, aki a hatalmat birtokolta, amikor Kádár János súlyos egészségügyi problémákkal küzdve elmondta legendás beszédét, melyben kimondatlanul is Nagy Imrét emlegette.

A könyv végigköveti Grósz Károly politikai felemelkedését, megismerjük életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait. A szerző visszaemlékezők segítségével, korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt izgalmas összefüggésekre, a két főszereplő közötti néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra.