Best WordPress Hosting
 

Az illúziók földjén jártunk – Képriport

via kultura.hu => eredeti post link

Nem véletlen persze, hogy nem találkoztunk sztárokkal. Bár a Korda Stúdióban gyakori vendégek – Momoa mellett Harrison Ford, Ryan Gosling, Tom Hanks, Matt Damon, Jeremy Irons is megfordultak már itt –, a forgatások a látogatók elől szigorúan elzárva folynak, a stúdiókba csak az arra illetékesek léphetnek be. Nemrégen a Hellboy filmet forgatták, de nemhogy a Pokolfajzattal, de még egy izzadt homlokú produkciós asszisztenssel sem találkoztunk.

Pedig nekik is fontos szerepük van a filmkészítésénél: ahogy a nagyközönség számára létrehozott Korda Filmpark bejárásán megtudtuk, nemcsak a kávé és szendvics utánpótlásról gondoskodnak rendíthetetlenül, de adott esetben akár dinnyét, fekete macskát, kocsmai verekedésre alkalmas statisztákat is szereznek, ha a rendező éppen úgy kívánja. De rajtuk kívül is rengetegen kellenek még ahhoz, hogy egy film vagy egy sorozat létrejöjjön. Az ötlettől a bemutatóig, majd forgalmazásig sok év, és még több szakember összehangolt munkája szükséges.

Ezt a folyamatot animátor segítségével ismertük meg a Filmgyártás-élménytúra program termeiben, amelyet egy fiktív stáb tagjaiként jártunk be. Online „találkoztunk” az ötletgazda-rendezővel, filmes szakkifejezéseket tanultunk – concept art, storyboard, call sheet, location manager –, majd bepillantottunk a pénzügyi, koordinációs, produkciós, művészi osztályok munkájába. A költségvetési táblázatot böngészve az is kiderült, hogy miért olyan drága mulatság egy film, de arra is fény derül, hogy miért mászkál egy fekete táskás, titokzatos ember minden forgatáson.