Best WordPress Hosting
 

Catullus nem ír arról, hogyan aprítsd kockára a hagymát

via konyvesmagazin.hu => eredeti post link

„Egyáltalán nem tűnnek nekem ferde ízlésűnek azok, akik pávát és más hasonló szárnyasokat tesznek a tányérjukra, mivel ezekből a madarakból minden másnál ínycsiklandóbb fogások készülnek, és inkább illenek királyok és hercegek, mint alacsony sorú és kispénzű emberek asztalára” – írja szakácskönyvében Bartholomaeus Platina, és ebből is látszik, hogy az eredetileg a 15. században megjelent kötete alapvetően az elitet célozta meg. A világ első nyomtatott szakácskönyveként számontartott kötet most először jelent meg magyarul, és fordítója, Darida Benedek is azt mondja, a korabeli fine dining képe körvonalazódik a receptekből. De milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a fordítás során, mi az a tanács, amelyet szerinte semmiképpen ne fogadjuk meg a Platina-kötetből, és mit főzött meg ő maga a receptek közül? Interjúnkból mindez kiderül, ahogy az is, mi az a füvész billegény.

Fotó: Valuska Gábor