Best WordPress Hosting
 

Elhunyt Kara György

via librarius.hu => eredeti post link

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Kara György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának levelező tagja, az ELTE professor emeritusa, az Indianai Egyetem tanára – tudatta az MTA pénteken.

Kara György halálával nagy veszteség érte a magyar és a nemzetközi orientalisztikát – olvasható a méltatásban, amely szerint a tudóst április 16-án érte a halál.

Kara György 1935-ben született Budapesten. Már a gimnáziumban érdeklődni kezdett a keleti írások iránt. A Széchényi Könyvtárban forgatta Kőrösi Csoma Sándor tibeti nyelvtanát és szótárát, valamint egy kínai bibliát. Ezek hatására jelentkezett az ELTE orientalisztika szakára. Első éves korában olyan kiemelkedő eredményeket ért el, hogy Ligeti Lajos akadémikus javaslatára, a Bölcsészkaron egyedüliként, egyszakos orientalista lehetett. Mongol tanulmányai mellett már ekkor kiterjedt érdeklődése a mandzsu, a tibeti és a kínai nyelvre, és különös figyelmet fordított a buddhista szövegekre, azok filológiai problémáira.