Best WordPress Hosting
 

Francia szerelmeslevelektől a Szajnába pöckölt cigarettáig – Nemes Nagy Ágnes francia kapcsolódásai

via kultura.hu => eredeti post link

2022. április 21-24. között zajlott a Nemes Nagy Ágnes költő születésének centenáriumához kapcsolódó második irodalmi utazás, amely Róma és Nápoly után a költőnő számára fontos helyszínre, Párizsba vezetett. Az utazás apropója kettős volt: áprilisban jelent meg a Nemes Nagy Ágnes Les Chevaux et les Anges című antológia, mely a költő 1931–1991 között született verseit tartalmazza, elsőként francia nyelven. Emellett az utazás beleillett abba a sorba, mely okán a kiemelt magyar írók kerek évfordulói kapcsán az általuk preferált helyszíneket, számukra ihletként szolgáló városokat keresi fel az utazó stáb, bemutatva közelről az irodalom „születését”. Az utazás egybeesett a Párizsi könyvvásárral, így több kortárs szerző be tudott kapcsolódni a film forgatásába is.

„Néhány megjegyzésem van csak Párizsról, azért, mert Párizs aztán tényleg elmondhatatlan, ott aztán elég sokszor voltam életemben” – írja Nemes Nagy Ágnes, aki külföldi utazásai során gyakran naplót vezetett, hosszabb-rövidebb feljegyzéseket készített arról, hogy hol járt, mit látott, kikkel találkozott. A naplókat különféle jegyzetfüzetekbe írta. A centenáriumi sorozat keretében szervezett párizsi utazásban egyaránt szerepeltek a költő versei, naplórészletei, levelei és azok a helyszínek, amelyek számára meghatározóak voltak.

Names Nagy több alkalommal, így 1948-ban, 1962-ben és 1989-ben is járt Párizsban, volt, hogy Pierre Emmanuel meghívására. Első hosszabb utazását az 1947/48-as, ösztöndíjas meghívással tette Franciaországba, ahová a római ösztöndíj után érkezett. Pár hónapig tartózkodott Párizsban és környékén. Ez az utazás, ennek élménye láthatatlan szellemi kapcsolatként egy életre összekötötte az egykori ösztöndíjasokat: Nemes Nagy Ágnest, Jékely Zoltánt, Weöres Sándort, vagy a tavaly 100 éve született Pilinszky Jánost.