Best WordPress Hosting
 

Nagydíjat kapott a CineFesten a Hat hét, a közönség a Nyugati nyaralást szerette a legjobban

via filmvilag.blog.hu => eredeti post link

Szeptember 17-én, szombat este ünnepélyes zárógála keretében átadták a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című új filmjének hazai premierjével, és Giuseppe Tornatore Ennio című dokumentumfilmjének vetítésével zárult.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat Ruijun Li rendezése, a Porrá leszünk című kínai alkotás kapta. A Zukor Adolf-díjat, a fesztivál nagydíját Szakonyi Noémi Veronika rendező Hat hét című magyar filmje, a közönségdíjat pedig a Nyugati nyaralás érdemelte ki.

Az ünnepélyes megnyitón Molnár Piroska vehette át a fesztivál életműdíját, míg a záró ceremónián egy másik kiemelkedő életmű előtt tisztelegtek a szervezők: a legendás hazai animációs filmkészítő, Rófusz Ferenc sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért kapta az elismerést. A tiszteletére levetítették az Oscar-díjjal kitüntetett A légy című rövid animációt. A film és alkotója akkor és azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte a Kossuth-díjtól a Szent István-rendig.