Best WordPress Hosting
 

Román kémjátszma – Spy/Master

Izgalmas, hidegháborús kémtörténetek nem csupán az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy a Szovjetunióban születhetnek. Az HBO új sorozata, a Spy/Master a Ceaucescu-féle Románia kényes ügyeibe kalauzolja a nézőt, ahol a nemzetközi helyzet bizony tényleg fokozódik. A legtöbb általunk ismert kémtörténet a szuperhatalmak résztvevői szempontjából mutatja be a világot. Az USA, az Egyesült Királyság, illetve […]

The post Román kémjátszma – Spy/Master appeared first on Filmtekercs.hu.

És te ki vagy, ha boldogtalan vagy? – Lee Sung Jin: Beef / Balhé

Ki ne gondolt volna már arra, hogy mi lett volna, ha beint az orra előtt becsukódó busz sofőrjének, visszaszól a passzív-agresszív kasszásnak a boltban, vagy egyszer tényleg megmondja az őszintét a főnökének? Az ilyen mindennapi fennakadásokon, kisebb-nagyobb igazságtalanságokon legtöbben csak magunkban puffogunk, néha utólag realizálva, hogy mit és hogyan kellett volna. A Netflix és az A24 égisze alatt született Balhé erre az egyetemes, mégis elfojtott frusztrációra építve hozza le az év legélvezetesebb sorozatát, ami sokkal több meglepetést rejt, mint ahogy azt első ránézésre gondolnánk.

Búcsú a Marveltől

A mostanában nem túl erős Marvel-filmes felhozatalt követően erős szkepticizmussal vártuk A galaxis őrzői: 3. részt, ami James Gunn rendező…

A Búcsú a Marveltől bejegyzés először KULTer.hu-én jelent meg.

Mind meghalunk, méghozzá nagyon hamar – Oliver Burkeman: Az élet rövid

Oliver Burkeman brit újságíró, aki tizenöt éven keresztül heti rendszerességgel írt a Guardiannek pszichológiai tárgyú cikkeket. Az Ez a rovat megváltoztatja az életedet hasábjain széleskörűen, de kellő szkepticizmussal kutatta és publikálta a szellemi jóléthez és boldogsághoz vezető módszereket. A 2016-ban magyarul is megjelent Túladagolt boldogság – A pozitív gondolkodás mellékhatásai könyvében összegezte addigi tapasztalatait a túlértékelt boldogságról, és a hozzá kapcsolódó hiedelmeinkről. 

Az élet rövid – Útmutató halandóknak a stresszmentes időbeosztáshoz kötetében még tovább megy: szembesít minket azzal a kellemetlen ténnyel, hogy ha minden jól megy, akkor is csak átlagosan négyezer hetet (nyolcvan évet) kapunk a Földön – bár Magyarországon ez csak a nőkre igaz, a férfiak még kevesebb idővel gazdálkodhatnak. Mégis, gyakran úgy éljük az életünket, mintha végtelen mennyiségű idő állna rendelkezésünkre. Felesleges, érdektelen, de sürgősnek tűnő dolgokkal pakoljuk tele a napjainkat, sokszor nem is a saját igényeinknek, vágyainknak, hanem mások elvárásainak engedelmeskedve. Legjobb példa erre az email: hiába olvassuk és töröljük őket rendszeresen, szinte lehetetlen megállítani az áramlásukat, sziszifuszi küzdelmünkben mindenképpen alulmaradunk. Ha válaszolunk is rájuk, akkor meg csak tetézzük a bajt, hiszen azzal mi magunk generáljuk az újabb levelezéseket. 

Oliver Burkeman. Fotó: Wikimedia/Vera de Kok

Összeállt a XI. Friss Hús magyar versenyprogramja

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál idén is a legjobb hazai és nemzetközi rövidfilmeket mutatja be. A fesztivál nemcsak a tehetséges filmrendezőknek, hanem a jelen és közeljövő hazai filmes színész-sztárjainak is a legfontosabb bemutatkozási fóruma. Idén rekordszámú hazai filmmel, cannes-i és annecy-i versenyfilmekkel és izgalmas színészgárdával találkozhat a fesztivál közönsége a Puskin moziban és a […]

The post Összeállt a XI. Friss Hús magyar versenyprogramja appeared first on Filmtekercs.hu.

Salman Rushdie jobb szemére megvakulva először lépett nyilvánosság elé

Salman Rushdie indiai születésű brit író is részt vett az amerikai PEN Club – helyi idő szerint – csütörtök este New Yorkban rendezett gálavacsoráján; az ellene kilenc hónappal ezelőtt elkövetett támadás óta a mostani volt az első alkalom, hogy Rushdie nyilvános eseményen vett részt.

Remekül érzem magam (…) Egyszerűen csak örülök, hogy írók és könyvbarátok társaságában lehetek

– mondta az író, aki 2004-től 2006-ig a szervezet elnöki tisztét is betöltötte.

Az új Indiana Jones filmről

Jött egy ígykészült videó a filmhez, amiben a rendező Mangold is megszólal. Nem mellesleg Cannes-ban bemutatták közben, de az első kritikák alapján ez hiba volt. Mármint tudom, hogy szoktak a fesztiválon blockbustert is vetíteni versenyen kívül, de nem mérték fel, hogy ezt érdemes-e. Úgy tűnik nem volt az, hiába legenda Ford és örült mindenki, hogy […]

Még pár Oppenheimer kép

Kettő a filmből, és egy forgatási. Gondolom igazából mostanra mindenki eldöntötte, hogy mozis kalandba vág-e vele, de azért tessék:

https://youtu.be/QHNfzWlVpdM


Jön a 11. Friss Hús!

 

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon idén rekordszámú hazai filmmel, cannes-i és annecy-i versenyfilmekkel és izgalmas színészgárdával találkozhat a fesztivál közönsége a Puskin moziban és a Városháza udvarban június 1. és 7. között.

A XI. Friss Húson közvetlenül a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon tartott világpremier után Magyarországon a Friss Hús-on mutatkozik be Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje, amely a Friss Húst követően a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában is megméretteti magát. A film főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki még a szüleivel él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot. Buda Flóra Anna előző filmjével, az Entrópiával díjat nyert a Berlinalén, és szerepelt a Friss Hús-on is: A 27 című kisfilm tervét 2021-ben a Friss Húson pitchfórumán prezentálták.