Best WordPress Hosting
 

„A meseregény megírására az ösztönzött, hogy beszéljek a gyerekeimnek a háborúról”

via kultura.hu => eredeti post link

A Kivala Palkót már 1987-ben kiadta a Móra Kondor Lajos remek grafikáival. Az újabb kiadásokban azonban más arculati jegyekkel jelent meg. Mi oka van ennek?

Berki Viola grafikai, festői stílusa közelebb áll hozzám, mint Kondor Lajosé. Amikor Oláh Jánossal úgy határoztunk, hogy az akkori kiadónk, a Remetei Kéziratok kiadásában újra megjelentetjük a meseregényemet, János ötlete volt, hogy kérjük fel Berki Violát az illusztrálásra. Violának akkor már nagy híre-neve volt, megtiszteltetésnek éreztem, hogy elolvasta a regényemet, hogy tetszett neki, és elvállalta az illusztrálását. Hát még az mekkora öröm volt, mikor megláttam a gyönyörű akvarelleket, amelyeket a könyvemhez készített. Ma is úgy érzem, hogy a stílusa nagyon illik a szövegemhez: ma már pontosan olyannak látom a hőseimet, amilyennek ő rajzolta őket.  

A mese egyik főszereplője egy vaskályha… Bizonyára van ennek a motívumnak valami őstörténete a gyerekkorból… Szóval honnan a kályhák ilyen fokú szeretete, hogy aztán meg is személyesített egyet?