Best WordPress Hosting
 

A nemzetközi kritika imádja az Elfogy a levegőt  (12)

via mozinezo.hu => eredeti post link

A Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon az elsőfilmes szekció fődíját, valamint a Nemzetközi Filmkritikusok Szervezete (FIPRESCI) díját, és a szervezet fiatal filmes újságírókból álló Young FIPRESCI zsűrijének díját kiérdemlő Elfogy a levegőre nem csak a zsűri tagjai, de a nemzetközi sajtó is felfigyelt. Moldovai Katalin alkotása november 2-től látható a hazai mozikban.

A varsói díjeső előtt korábban már a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatkozó film történetének hősnője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

Az ION Cinema szerint a film „magával ragadó és forrongó debütálás”. A Cineuropa kritikájában kiemeli, hogy az elsőfilmes alkotás „formailag és tartalmilag is nagyon összetartó, és sokat elárul a nevelés, a szabadság és a különféle normák nagyon is aktuális témáiról”. A Screen Anarchy megemlíti, hogy Moldovai rendezői stílusa hasonlít Horvát Lili rendhagyó drámájára (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), és „a valós események a rendező számára szociokulturális kommentárként szolgálnak a kelet-európai valóságról”. Ennél sarkalatosabban fogalmazva a Variety úgy véli, az Elfogy a levegő „kijózanító esettanulmány annak dermesztő hatásáról, amikor a társadalmat nem nyílt, szabad eszmecsere, hanem a félelem irányítja.”