Best WordPress Hosting
 

Tihanyi Lajos és Rippl-Rónai József csúcsművei a hazai decemberi árveréseken

via artportal.hu => eredeti post link

A hazai aukciós piacon – a nemzetközitől eltérően – hagyományosan december a legerősebb hónap. A piaci hangulat ugyan itthon is meglehetősen visszafogott, de úgy tűnik, a két legnagyobb aukciósháznak ilyen körülmények között is sikerült olyan tételeket piacra csalogatnia, amelyek – határainkon túl is – nagyon komoly érdeklődést kelthetnek és nagy licitcsatákat ígérnek.

Előbb, december 16-án, a Virág Judit Galéria lép ki a porondra és első előzetes híradásában egy olyan Tihanyi Lajos remekműre hívja fel a figyelmet, mely több mint egy évszázados lappangás után bukkant fel ismét. A Tájkép Margit-híddal című festmény több mint száz évig egy magyar család tulajdonában volt és a monográfiákban is csak utalásszerűen szerepelt. A kép Budapest történetének egyik legdrágább magánpalotáját, Wagner János építész egykori, Gül Baba türbéjét körbeölelő villáját örökíti meg, miközben a Duna és a Margit-híd is tökéletesen látszik a távolban. A Wagner villát 1969-ben bontották le, de Tihanyi a kép festésekor – az első világháború kitörése előtt – még teljes pompájában vetette vásznára a látványt. Mint Kelen Anna hangsúlyozta, a kép értékét növeli, hogy a Tihanyi életműben és általában a magyar klasszikus festészet legmagasabb szintjén is rendkívül ritka a budapesti tematika. Ez a kép Tihanyi tízes évekbeli festészetének szintézise. A művész ekkorra fejlesztette tökélyre a rálátásos perspektívát; a szóban forgó festmény igazi konstruktív expresszionista remekmű. 

A most kalapács alá kerülő festménynek létezik egy párdarabja is, mely lappang és csak a festő hagyatékából előkerült fekete-fehér fotóról ismert. Vélhetően a lappangó alkotás lehetett a vázlat, míg a most előkerült festmény a főmű. A kép 80 millió forintos induló árral kerül kalapács alá, ám a licit aligha áll meg itt; Tihanyi életműrekordja, amit a párizsi Point Saint Michelről festett – egyébként ugyancsak két változatban létező –  festménye ért el 2017-ben, 220 millió forint, azaz a mostani kezdőár közel háromszorosa.