Best WordPress Hosting
 

Vár az Arrakis bolygó és a Dűne a mozikban!

via mozinezo.hu => eredeti post link

Mielőtt folytatódna a Sipos Zsuzsannának Oscart hozó Denis Villeneuve féle Dűne adaptáció, a Pannónia Entertainment elhozza a mozikba a klasszikus verziót 1984-ből.

Frank Herbert ikonikus 1965-ös regényéből már 1971 óta tervezésben volt a filmváltozat, azonban hosszú huzavonák után végül 13 évvel később David Lynch rendezésben – és íróként adaptálásában – került bemutatásra. Az epikus űroperát Mexikóban forgatták, amelynek egyik sivataga szolgált a címadó homokhegyek látványának. A ’80-as évek retrospektív szempontból manapság még inkább bájosak az alkotás kapcsán, ugyanis a zenét (a Prófécia témán kívül) a Toto szerezte és nem valaki klasszikus filmkomponista.

Míg két éve Timothée Chalamet már egy befutott és ismert névnek számított a főszereplő Paul Atreides bőrében, addig 1984-ben a később a Twin Peaksszel azonosított Kyle MacLachlan számára a Dűne jelentette a mozis bemutatkozást. Mivel a regényt akkor is már „megfilmesíthetetlennek” tartották, pont, mint napjainkban, ezért bő 40 éve is tolongtak a produkcióban a kor nagy sztárjai. A teljesség igénye nélkül következzék néhány olyan csillag, akinek fénye még a mai nézőnek is mondhat valamit. Akár úgyis, ha csak arcra lenne meg neki az illető karakterszínész, vagy későbbi popkulturális utalások által: Patrick Stewart, Sting, Max von Sydow, Sean Young, Linda Hunt, Brad Dourif, Dean Stockwell, Virgina Madsen, Everett McGill, Jürgen Prochnow, gyerekszínészként első szerepében Alicia Witt, illetve a kora egyik legnagyobbjának tartott José Ferrer. Lynch-től nem állnak messze a cameók, ezt láthattuk legutóbb Steven Spielberg Fabelman családjában is. A Dűne ezen listájának egyik darabja, így őt is ki lehet szúrni az alkotásban szereplés közben.