Best WordPress Hosting
 

Motorosok: időutazás egy ellenkultúra mélyére

Véletlen találkozás szülte a kétszeres cannes-i Arany Pálma-nyertes Jeff Nichols forgatókönyvíró-rendező új filmjét. Több mint húsz éve kezébe akadt Danny Lyon fotóriporter The Bikeriders című könyve, és az élmény azóta nem eresztette. Lyon négy évet töltött nyeregben egy motorosbanda tagjaként, fotózta őket és interjúkat készített velük, ebből született az 1968 óta többször is kiadott könyve. A szerzői filmes Nichols soha nem rajongott a motorokért, ma is rémisztőnek találja őket, másvalami vonzotta a Lyon által bemutatott világban: a hatvanas évekbeli motorosok egy sajátos ellenkultúrához tartoztak, élvezték a törzsi lét nyújtotta összetartozás élményét, míg a vele kapcsolatos illúziók szerte nem foszlottak. A rendező hasonló dolgot tapasztalt fiatal korában Little Rockban, ahol virágzott a punk rock underground.

„A kilencvenes évek közepén én is a punk rock oldalvizein evickéltem – emlékezett vissza Nichols a Den of Geek magazinnak. – A bátyám nyakig benne volt, a haverokkal szaggatták a gitárt, jó értelemben vett amatőr és nyers dolog volt, amit műveltek. Aztán divatba jött a Green Day, és az egész irányzat roppant népszerű lett, így elvesztette szubkultúra jellegét.”

Nichols elmélete szerint a szubkultúra mint jelenség abból az alapvető igazságból fakad, hogy az emberek valamilyen közösséghez akar tartozni, amelynek saját törvénye, esztétikája és stílusa van. „Aztán kinövi magát, és affektált utánzássá válik. Mint amikor a kígyó enfarkába harap.”

5+1 inspiráló idézet, amit a Star Wars adott nekünk

„Én vagyok az apád”, “Nem ezek azok a droidok, amiket keresnek” és „Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”  Szinte biztos, hogy még azok is tudják, melyik filmhez köthetők ezek az idézetek, akik soha egyetlen percet sem láttak a Csillagok háborújából. A világ leghíresebb filmes univerzumában a nagyhatalmú és bölcs jedi mesterek szájából sok olyan mondat hangzik el, melyet érdemes elrakni útravalónak akkor is, ha éppen nem vagyunk sci-fi rajongók. A június 5-én megjelenő „Star Wars: Az akolitus” története szerint teljesen új megvilágításba helyezi a jediket és a sitheket, így a Disney+ által most összegyűjtött 5+1 idézetre talán teljesen máshogy fogunk tekinteni a jövőben.

„Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”

Szinte nem is lehetne találóbb idézettel kezdeni a listát, hiszen talán ez az egyik legnépszerűbb sor az egész Star Wars franchise-ból. A Birodalom visszavág-ban találkozhattunk először Yodával, aki bevezette Luke-ot és a nezőket is a jedi gondolkodásba és feltárta, mit jelent az Erő. Luke ekkor még nehezen hisz annak hatalmasságában, de ami még ennél is fontosabb, önmagában sem. Ami ezután következik, az egy időtlen lecke, amely az élet minden területén mindenkire vonatkozik: felejtsd el, amit tudni vélsz, nyisd meg az elmédet az új lehetőségeknek, és soha ne hagyd, hogy a kétségek határozzák meg tetteid kimenetelét.

Chris Hemsworth-szel jöhet a következő évek legnagyobb crossovere

Chris Hemsworth a Marvel és a Mad Max franchise-ok után ismét egy nagysikerű szériában térhet vissza.

A színész ugyanis már tárgyalásokat folytat a Paramount-tal egy Transformers – G.I. Joe crossover kapcsán, amelyet a stúdió az idei CinemaConon hivatalosan is megerősített. A A fenevadak kora végén Anthony Ramos karaktere, Noah találkozik egy gyanús kormányzati ügynökkel, Burke ügynökkel, akit a …

Meghalt Stephen J. Rivele, a Nixon és az Ali Oscar-jelölt forgatókönyvírója

75 éves korában elhunyt Stephen J. Rivele forgatókönyvíró.

Halálának hírét fia, Eli Rivele és pályatársa Christopher Wilkinson közölték a nyilvánossággal, akivel az 1995-ös Nixon című film forgatókönyvét fejlesztették közösen, és amelyért később Oscar-díjra is jelölték őket.

A páros egy további ismert munkája a 2001-ben megjelent, Will Smith főszereplésével készült Ali. Rivele és Wilkinson olyan…

Mától a Netflixen: Érzelmes, keserédes történet a felnőtté válásról

Az Egy részed című svéd coming-of-age drámát mától streamingelheted a Netlfixen. A skandináv produkciók ritkán okoznak csalódást, te adsz neki egy esélyt?

Az Egy részed az életről és a halálról szóló történet, amely azt mutatja be, milyen az, amikor az ember 17 éves, és úgy érzi, hogy a szíve mindjárt kiszakad a mellkasából. Agnes (Felicia Truedsson) idősebb húga, Julia (Zara Larsson) birtokában …

Előzménysorozatot kaphat a 300

A Warner Bros. Televisionnél már javában folyik a 300 tévésorozat-adaptációjának fejlesztése – tudta meg a Variety. A cselekmény pontos részletei még nem ismertek, de a források szerint a sorozat a 2006-os film előzménye lenne. Jelenleg sem író, sem platform nincs a korai fázisban lévő projekthez kötve. A szerződésekről még folynak a tárgyalások, de Zack Snyder, […]

The post Előzménysorozatot kaphat a 300 appeared first on Filmtekercs.hu.

Furiosa: Történet a Mad Maxből: Elementáris a Mad Max-filmek világa, a Furiosa sem kivétel (kritika)

Van egy mondás Ausztráliában: a Mad Max akkor is jó, ha rossz. Persze könnyű nekik: először is ott játszódik az összes Mad Max-film, másodszor ausztrál a rendező is, George Miller, harmadszor ausztrál Mel Gibson, a legelső Max Rockatansky. De nézhetjük onnan is az említett kijelentést, hogy a Mad Max egy életérzés és maga a disztópia. Egy világ, ahol egészen más törvények uralkodnak, és amely való…

100%, hogy elkészülhet A nemzet aranya 3 az eredeti szereplőgárdával, egy dolog szükséges szükséges hozzá

Nicolas Cage határozottan elutasító megjegyzései ellenére, miszerint nem lenne hajlandó A nemzet aranya 3 részéhez csatlakozni, Jon Turteltaub rendező biztos benne, hogy a projekt megvalósul, méghozzá az eredeti szereplőgárdával együtt.

A National Treasure Hunt podcastnek nyilatkozva Turteltaub elmondta, hogy „100 százalékig” biztos benne, hogy a folytatás az eredeti szereplőgárdával, beleé…

The Boys in the Boat – suhannak a feledhetőség vizén

Mivel inspirálós sportfilm, így nyilván nem feledhettem el örökre, főleg, hogy a Prime Videon fenn van George Clooney tavalyi rendezése. Vagy inkább Oscar halászata?

A történet? A dicső amerikai srácok leevezik a németeket a berlini olimpián 1936-ban. Na de milyen srácok!? A nagy gazdasági válság szegényeinek ad esélyt a washingtoni 8 fős evezős csapat edzője, amikor beteszi őket a másodcsónakba a gazdagék kölykeinek hátszelébe. Ez a sport egészen addig a felsőbb osztályok kedvtelése volt, a pénzes egyetemek legyőzhetetlenek voltak benne, de most jönnek a munkások, és kitartással, akarattal, elkeseredéssel feltörnek.

Szóval a tipikus sportfilm kezdetből, az esélytelenek nyugalmával indítókéból nem csak simán emberi kitartásos történet keveredik, de az osztályharc, és még a náciknak bemutatás is. Mi állhatott az Egy csónakban hatalmas sikerének útjába? Hogy a film iszonyat semmilyen?

Netflix: Még be sem mutatták az új cápás thrillert, máris jogi lépéseket tettek a producerek ellen

A Netflix Under Paris, azaz Cápák a Szajnában című, párizsi #cápathrillerét a június 5-i megjelenés után néhány nappal levehetik a platformról, ha a dolgok rosszul alakulnak. A film körül igen komoly és megalapozott szerzői jogi kérdések merültek fel, a tárgyalás első napja június 14-én esedékes!

Lopott volt-e az ötlet?

Netflix: 2 valóságshow-t is megújított a platform a mai napon

A Netflix több megújítással és új sorozatokkal bővíti valóságshow-kínálatát.

Az ultimátum: Házasság vagy szakítás decemberben visszatér a harmadik évaddal, amelyben hat pár dönt arról, hogy egy nyolchetes ultimátum után összeházasodnak-e vagy továbblépnek, Nick és Vanessa Lachey vezetésével.

Emellett Az ultimátum: Queer szerelem, amely kizárólag nőket és a nem bináris személyeket vonultat fel, a…

Ez volt a legnagyobb kihívás Hugh Jackman számára a Deadpool & Rozsomákra való felkészülése során

Hugh Jackman számára jelentős kihívás volt, hogy újra eljátssza Rozsomák szerepét a hamarosn debütáló Deadpool & Rozsomákban, mégpedig a szigorú diéta miatt.

Annak ellenére, hogy élvezi a visszatérést, és érzi a szerep fizikai és mentális előnyeit, Jackman, aki természeténél fogva szálkás testalkatú, a legnehezebbnek azt tartja, hogy túlzottan sokat kell ennie az izomtömeg növeléséhez, idézi a sz…