Best WordPress Hosting
 

Film készül Ákosról a filmintézet támogatásával

via kultura.hu => eredeti post link

Az NFI 254,427 millió forintos támogatásával készülhet egész estés dokumentumfilm DAC címmel, amely Dunaszerdahely 1904-ben alapított sportegyesületén keresztül mutatja be, mit jelent ma felvidéki magyarnak lenni, mit jelent az ott élőknek egy magyar focicsapat. A filmen keresztül a szurkolók megszólaltatásával, személyes történeteken keresztül ismerhetik meg a nézők a DAC jelentőségét. A Dunaszerdahelyen forgó alkotás a futballcsapat története mellett bemutatja, hogyan vált az egyesület intézménnyé, a felvidéki magyarság megmaradásának szimbólumává, és mit testesít meg napjainkban a magyarságnak és a szlovákoknak. A DAC forgatása tavasszal kezdődik, a film várhatóan év végén lesz látható. Rendezője Tősér Ádám, producere Lajos Tamás.

Az Ember maradj: Ákos című dokumentumfilm gyártását 228,515 millió forinttal támogatja az NFI. A Kriskó László forgatókönyvéből és rendezésében készülő dokumentumfilm célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt az embert is bemutassa: az álmodozót, a kreátort, akinek sorai, dalai még azoknak a lelkébe is beleégtek, akik kevésbé szeretik. A portréfilm részben fikciós visszatekintés lesz, megjelenítve Ákos gyermekkorát, fiatalságát a rendszerváltás Magyarországán és első átütő sikereit is, de középpontjában a Kossuth-díjas előadóművész-dalszerző-költő szólókarrierje áll. A tervek szerint 2025 tavaszán debütáló portréfilm producere Hábermann Jenő.

Az Erdő című cseh-szlovák-magyar-lett koprodukciós filmdráma gyártására 70 millió forintot szavazott meg az NFI döntőbizottsága. A Petr Kazda és Tomás Weinreb rendezésében készülő mozifilm történetének kiindulópontja egy szélsőséges időjárás okozta krízishelyzet. A történetben egy fűrésztelepet működtető család békés életét felborítja az erdőjükre lecsapó tornádó és a természeti csapás utáni gondokat kihasználó kétes üzlet megkötése, amely mind a fűrésztelep fennmaradását, mind a négytagú család nyugalmát ellehetetleníti. A Filmfabriq gyártásában, Osváth Gábor és Zachar Balázs producerek irányításával készülő film forgatása a tervek szerint idén ősszel zajlik majd Csehországban és Szlovákiában magyar hangmérnökcsapat, vágó- és utómunka-szakemberek részvételével. Az Erdő vezető producere a cseh Tomas Hruby, aki többek között az Agnieszka Holland által rendezett, Jan Palachról szóló, Olthatatlan című minisorozatot is jegyzi. A koprodukció közel 1,6 millió eurós összköltségvetéssel készül, és a tervek szerint 2025-ben mutatják be.