Best WordPress Hosting
 

Nagyot ment a Téli szünet az Arany Glóbusz-gálán

via mozinezo.hu => eredeti post link

A Téli szünet című keserédes vígjáték főszereplői, Paul Giamatti és Da’Vine Joy Randolph egy-egy aranyszobrocskával távozhattak az Arany Glóbusz-gáláról. A díjat a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók ítélik oda minden év elején, és hagyományosan úgy tekintenek rá, hogy nagy valószínűséggel megelőlegezi az Oscar-díjat – bár akadnak nagy meglepetések.

A Téli szünet cselekménye egy elit bentlakásos gimnáziumban játszódik a hetvenes években a karácsonyi ünnepek alatt. A tanulók többsége hazamegy, a néhány ottmaradt diákra sajátos büntetésként a mogorva történelemtanárnak kell vigyáznia (Giamatti), akinek csak a házvezetőnő (Randolph) van segítségére. Végül csak egy diák marad, mire eljön a karácsony (Dominic Sessa első filmfőszerepében), és az összezárt furcsa trió beteszi a közösbe, amije van – veszteségek, vágyak, felszín alá szorított kavargó érzelmek –, hogy meglássák, mire mennek hárman.

A kivételesen erőteljes alakítások mellett a Téli szünet a két Oscarral kitüntetett Alexander Payne újabb diadala. A Kerülőutakért kapta első aranyszobrocskáját, ebben is Giamattit rendezte – a Téli szünet újabb bizonyíték arra, hogy félszavakból is megértik egymást. Payne második Oscarját az Utódokért nyerte legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.