Best WordPress Hosting
 

Az ókori rómaiak pizzát is falatoztak a Colosseumban

via kultura.hu => eredeti post link

Persze nem a ma ismert változatot, hiszen Amerika felfedezése és a paradicsom akkor még a kanyarban sem volt. A Colosseum csatornáinak és vízrendszereinek régészeti feltárása során azonban sok egyébre, többek között hús, zöldség, olajbogyó, dió és igen, pizza maradványaira is bukkantak a kutatók. A ma már fogalomnak számító olasz pizza korai változatai valószínűleg lepénykenyérből készültek olajbogyóval és sajttal.

Különös elképzelni, hogy miközben a gladiátorok az életükért küzdöttek hol egymással, hol a vadállatokkal, a nézősereg kedélyesen falatozgatott. Persze nem a rabszolgák, hanem a gazdagabb polgárok és nemesek, akik néha egészen különös táplálékokat, például pelét, papagájt és flamingót is fogyasztottak. Ugyan az ókori rómaiak még nem rendelkeztek olyan modern főzési technológiával, hűtési és tartósítási módszerekkel, mint mi, de rendkívül találékonyak és kreatívak voltak a rendelkezésre álló termények és állatok feldolgozásában és elkészítésében.

A római táplálkozás legkézzelfoghatóbb bizonyítékai ásatásokról kerültek elő, többek között Herculaneumból és Pompeiiből. Ezeket a városokat 79-ben a Vezúv kitörése teljesen elpusztította, és feltárásuk során a régészek rengeteg élelmiszert és hulladékot találtak a hamu és a láva alatt.