Best WordPress Hosting
 

Molnár Piroska a CineFest életműdíjasa

via kultura.hu => eredeti post link

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő a CineFest szeptember 9-i, pénteki nyitógáláján veszi át az elismerést. Molnár Piroska személyesen vesz részt a Magyar hangja… című, magyar szinkronról szóló dokumentumfilm világpremierjén is, amelyre 10-én, szombaton kerül sor a CineFesten a Cinedocs versenyprogramban.

Molnár Piroska a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A kivételes művész számtalan emlékezetes színházi és filmszereppel örvendeztette meg a közönséget az évtizedek során. Alapító tagja volt a Katona József Színháznak, társulati tagja volt a Nemzeti Színháznak is. Színházi és filmszerepei mellett szinkronszerepeiről is ismert, mások mellett ő Kathy Bates állandó magyar hangja.

A Magyar hangja… című, egész estés dokumentumfilm a magyar szinkron történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. Azt is vizsgálja, hogy miképp vált a magyar kultúrörökség és kultúrkincs részévé a szinkronizálás és néhány emblematikus magyar szinkron. Átfogó képet nyújt a szakmáról, benne több tucat ismert színész és szakember beszél a szinkronszakmáról.