Best WordPress Hosting
 

Hat ok, miért olvass David Attenborough könyvet

David Attenborough születésnapja alkalmából, és egy újabb kötetének megjelenése kapcsán gondoltam pár pontban összeszedem, miért érdemes elolvasni valamelyik kötetét.  Attenborough az egyik legismertebb és legelismertebb természettudós és dokumentumfilmes. Írói munkássága …

The post Hat ok, miért olvass David Attenborough könyvet appeared first on ZAMA.HU.

Japán vacsoraest Szarvason

A szarvasi Újváros Bisztró eseménynaptárába ezúttal egy igazán különlegesnek számító eseményt vettek fel. Kiemelt májusi programként japán vacsoraesttel készülnek, melynek keretében tradicionális étel- és italkínálat, valamint exkluzív atmoszféra várja a japán gasztronómia szerelmeseit.

A Holt-Körös partján, festői környezetben található a Újváros bisztró minőségi alapanyagokkal és innovatív technológiával ötvözi a lebilincselő távol-keleti ország autentikus ízeit.

 

A diplomata 1. évad – kritika

A politikai- és kórházsorozatokkal hírnevet szerzet Debora Cahn ezúttal egy olyan nőre bízza atomfegyverek bevetésének megakadályozását, akinek házassága válságban van. Mindezek ellenére A diplomata nem veszi túl komolyan magát, hiszen elsődleges célja a szórakoztatás. Bár ismerős panelekből építkezik, nem csak egy szimpla kliséhalmaz, hanem élvezetes darab, mely részben a két főszereplőnek köszönhető. A 2. évadot már hivatalosan is berendelték, ami már csak azért is jó hír, mert az első elképesztően aljas módon, egy nagy felismeréssel ér véget.

Amerikai és cseh fesztiválon is díjazták a Kojot négy lelkét

Az idén 31. alkalommal Tucsonban megrendezett Arizona Nemzetközi Filmfesztiválra évről évre több mint száz országból érkeznek alkotások, a Kojot négy lelke az animációs filmek nemzetközi versenyében a kreatív történetmesélésért érdemelte ki a szakmai zsűri különdíját. Ezzel párhuzamosan a floridai St. Petersburgben megrendezett Sunscreen fesztivál versenyprogramjában is bemutatkozott a Nyócker! alkotójának legújabb filmje, amelyet már

több, mint tízezren láttak a hazai mozikban.

A szakmabeliek mellett a közönség is díjazta az indián teremtéstörténet animációs mozifilm feldolgozását: a cseh Liberecben hétvégén véget ért nemzetközi fesztiválon a közönség szavazatai alapján a Kojot négy lelke lett a legjobb film.

Guardians of the Galaxy bevétel vol. 3

Újabb MCU kör jött a hétvégén, és az Ant-Man 3 után ismét csalódás, vagy mégsem? (teszem oda, hogy olvassatok tovább) Egészen magasröptű vita alakult ki anno az Ant-Man 3 után, hogy vajon mi is történt a kasszáknál és ez mit vetít előre. Valahogy látom magam előtt, hogy sokan elégedetten dőlnének hátra a székben (mint Stan […]

Akkor éjjel

A bűnügyi rendőrségnél minden nyomozó találkozik olyan bűncselekménnyel, amelyet nem tud megoldani, és amely egy életen át kísérti. Yohan számára ez Clara esete, akit egy éjszaka felgyújtottak.

Hatalmas robbanásnak ígérkezik az Oppenheimer – Itt az új trailer

Új, három perces trailerrel örvendezteti meg a rajongóit a Universal Pictures: Christopher Nolan Oppenheimerjének harmadik trailerében a sztárparádé is felvonul: a sokáig csak a kispadon váró Cillian Murphy mellett nem kisebb művészetek látunk az előzetesben, mint Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh vagy Kenneth Branagh. Az egyértelmű volt, hogy Cillian Murphy Christopher Nolan […]

The post Hatalmas robbanásnak ígérkezik az Oppenheimer – Itt az új trailer appeared first on Filmtekercs.hu.

A vonat nem vár ‒ A csoda: levelek az elnök úrnak

Amellett, hogy remek szórakozást nyújtanak, a filmdrámák gyakran egy fontos üzenetet, tanulságot is magukban foglalnak, nem egyszer pedig egyenesen motiváló vagy épp tanító jellegűek. Ezeknek a filmeknek a hősei nem egy alkalommal nagyon mélyről érkeznek, már-már elérhetetlennek látszó álmokat hajszolnak, ám épp emiatt válik igazán hangsúlyossá a történet mondanivalója: mindent lehet, csak akarni kell (és […]

Az Oppenheimer történetmesélős előzetese – kell egy csapat…

Nolan az első atombomba készítéséről csinált filmet, és most láthatjuk milyen… hagyományos felépítésűnek tűnik, sima biopicnek? Itt várjuk, hogy minden a bomba robbanással indítson, ami szétszakítja az időt. Mondjuk a trailert feszültre vágták, ott vannak a tétek, hogy mi minden nyugszik Oppenheimer vállán.

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

Tompa Andrea új regényében mintha visszatért volna a Fejtől és lábtól meg az Omerta narratív világába, a Sokszor nem halunk meg témái között ugyanakkor világosan felismerhetőek a Haza és A hóhér háza regényekből ismerős motívumok is. Az otthonkeresés, a szétfoszló illúziók, az egyéni felelősség kérdései is mind megjelennek a könyvben, amely a történelmi elképzelhetetlenből (a második világháború) tart egy másik elképzelhetetlen felé, amely bezárkózást, folyamatos ellenőrzést, cenzúrát, sorok közötti olvasást hoz majd a szereplők életébe. Sorsok és nyelvek fonódnak össze a kötet lapjain, hőse pedig egy soknevű lány, akinek a története fehér foltokkal van tele, miközben a történelem bebizonyítja, hogy a pusztítás nyomán emberek úgy tudnak kihullani az emlékezetből, mintha soha nem is léteztek volna. A Sokszor nem halunk meg című regényben ismét markáns a női fókusz, az erős vonallal felrajzolt szereplői emlékezetesek, és ez még akkor is igaz, ha a főszereplő életének egyik legfontosabb mozgatója éppen a hiány. Ez a hét könyve.

Indie-óda és időtlen szimfóniák ‒ Petőfi új ritmusban a Müpa színpadán

Petőfi Sándor soha nem öregedett meg, így nem ismerjük a kissé pocakos, bölcs és idős költőfejedelmet, de még az elnehezült középkorú férfit sem. Petőfi mindig fiatal volt, és örökre fiatal is marad, ráadásul az ifjak között is az egyik legsokoldalúbb, legszenvedélyesebb és legdinamikusabb alak. Költői hangokkal való játéka, kísérletezőkedve, megszólalásmódjainak sokszínűsége lehet az oka, hogy akárki üti is fel a terjedelmes Petőfi-összest, biztosan talál benne kedvére való verseket. A Müpa Szabadság, szerelem – Petőfi 200 előadásán pedig az is kiderül, hogy milyen az, ha egymástól nagyon különböző zenészek nyúlnak ezekhez a művekhez, hogy megzenésítsék őket. 

(X)

Fotó: Müpa

A Samodai–Szives Duó az egyedüli magyar résztvevő a FIMU zenei fesztiválon

A FIMU fesztivál a franciaországi Belfort városának legnagyobb rendezvénye, amelyet minden évben pünkösd hétvégéjén rendeznek meg. 2023-ban május 25. és 28. között izgalmas nemzetközi zenei színtérré alakul át a város mintegy harminc különböző országból származó több ezer zenész, diák és önkéntes képviseletével. Sokszínű, kedélyes, közönségbarát: ez a hármas jellemzi kezdetektől az egyedülálló fesztivál hangulatát. Több száz ingyenes klasszikus, jazz-, világzenei és kortárs zenei koncert várja a közönséget. A Samodai–Szives Duó a kortárs és újzenei stílust két koncerten viszi közönség elé, ahol magyar szerzők műveit mutatják be performatív és versenygyőztes stílusukkal.

A Samodai–Szives Duó, azaz Samodai Bence János trombitaművész, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza és Szives Márton Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres művész, a duó művészeti vezetője 2017 óta foglalkozik kizárólag trombita-ütőhangszerekre épülő zeneművekkel. 

Folyamatosan együtt dolgoznak hazai és nemzetközi szerzőkkel, akik számukra írnak és ajánlanak darabokat. Kooperációikban olyan szerzőkkel írnak számukra darabot, mint Dubrovay László, Howard J. Buss, Gordon Stout, Molnár Viktor vagy Dragony Tímea. Az ő műveiket aztán egybefüggő előadásként tűzik műsorra, mellyel Európa számos koncerttermébe meghívták már őket. A duó olyan kortárszenei fórumokon mutatkozott be, mint az Intersonanzen Musik, Unerhörte Musik vagy az Immaterielle Kunst az Elbphilharmonie-ban. 

Lázár Ervin novelláját elemezhetik vagy Petőfi és Tóth Árpád verseit hasonlíthatják össze az érettségizők

Ma reggel 9 órától a magyar nyelv és irodalom írásbeli írását kezdték meg a diákok országszerte. Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló adott számot tudásáról. Mindkét vizsgaszinten 4 óra áll a diákok rendelkezésére. Ma írják az utolsó, megszokott felépítésű vizsgát a tavaszi érettségizők, jövőre már nagyobb változások lesznek a vizsga tartalmában.

Cikkünk folyamatosan frissül.