Best WordPress Hosting
 

Szerelmem egy szék – Suzume

A Másodpercenként 5 centiméter és A neved című animékkel széleskörben elismerést szerző, japán rendező, Makoto Shinkai legújabb filmje, a Suzume. A tavaly Japánban harmadik legtöbb bevételt hozó animációs film egy tinédzser lány kalandos útján keresztül igyekszik válaszokat keresni az élet nagy kérdéseire, miközben a főszereplő fiataloknak a személyes tragédiák feldolgozása mellett a szigetországot fenyegető, túlvilági […]

The post Szerelmem egy szék – Suzume appeared first on Filmtekercs.hu.

Röfi (Cerdita / Piggy) 2022

Eredeti cím:Cerdita / PiggyMűfaj:spanyol dráma, thrillerRendező:Carlota PeredaZene:Olivier ArsonJátékidő:99 percA film forgalmazója:ADS ServiceHazai mozi bemutató:2023. május 25.

Röfi film leírása

Sara, a túlsúlyos tini, a falujában nyaraló menő csajok gúnyolódásának állandó célpontja. Még a gyerekkori barátja, Claudia sem kel a védelmére, amikor egy napon a lányok – egy ismeretlen férfi füle hallatára – csúfolni kezdik a medencénél. Elviszik a ruháit, így Sara kénytelen egy szál bikiniben nekivágni a hazavezető útnak. Az útnak, ami hatással lesz egész hátralévő életére.

Tom Cruise Top 10 filmes futása sebesség szerint rangsorolva

Tom Cruise hajmeresztő kaszkadőrmutatványai mellett még arról is híres, hogy a filmjeiben feltűnően sokat fut. Ebben a videóban egy Top 10-et raktak össze a mozijaiból méghozzá a sebesség alapján. Meglepetésre így olyanok is bekerültek, mint A múmia (2017) vagy a Vanília égbolt.

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

Chat GPT, a murénák ingamozgása, a kokain, az illúzió és a valóság gyarmatosítása is témái Závada Péter új, A muréna mozgása című verseskötetének. Meg a jelenlét szerepe, a társadalom és én viszonya, a tekintet politikája vagy a színház. A hét könyve okos és játékos verseskötet egy világról, amely a pánikra koncentrál. 

Radnóti, Karinthy és Móricz dedikálta könyveket árvereznek

Ferenc József 1884-ben május 31-én reggel érkezett Sopronba, először a helybeli testületeket és hatóságokat fogadta, majd középületeket, illetve a helyőrséget tekintette meg. A várost vasárnap, június 1-én hagyta el, de a két nap igen sűrű volt: köszöntő beszédek hangzottak el a katolikus klérus, a protestáns egyházközség, a városi és megyei hatóságok, az ügyvédi és iparkamara, végül az izraelita hitközség előtt is. A beszédeket lejegyezték, a dokumentumgyűjtemény a köszöntő beszédek vázlatait tartalmazza. A kézzel írt gyűjtemény hajtogatva, ezért a széleknél és a hajtások mentén kisebb sérült sérülésekkel, de épen és a Császári Királyi Ház és a Külügyek Ministere (Minister des Kaiserl. u. Königl. Hauses und des Äuszern) viaszpecsétjével lezárt borítékban került elő.

A Ferenc Józsefnek szóló címzés

 

Végső állomás – A csoda: levelek az elnök úrnak

A dél-koreai rendező, Lee Jang-Hoon korábbi filmjéhez, a Veled vagyokhoz (Jigeum mannareo gabmida. Lee Jang-Hoon, 2018) hasonlóan ismét a romantikus drámák világához kötődő alkotással jelentkezett. Míg előző műve egy feleségét gyászoló középkorú férfi és a kisfia kapcsolatáról szól, addig a 2021-es A csoda: levelek az elnök úrnak (Gijeok. Lee Jang-Hoon, 2021) története egy középiskolás fiú […]

A „The Kardashians” harmadik évada elérhető május 25-től a Disney+-on

„Bárcsak azt mondhatnám, hogy ez egy nyugis évad lesz. Nos, nem lesz az.” – jön a „The Kardashians” harmadik évada

Dráma, intrika, siker, pénz, de a legnagyobb káosz közepén is összetartás. Mindezekben nincs hiány a Kardashian családnál. Korántsem szürke hétköznapjaikba pedig egy új szezon keretében ismét betekinthetünk: a „The Kardashians” sorozat harmadik évada május 25-től érhető el a Disney+-on, az egyes epizódok pedig csütörtökönként érkeznek a streaming platformra.

„Bárcsak azt mondhatnám, hogy ez egy nyugis évad lesz. Nos, nem lesz az.” – fogalmazott az előzetesben Khloé Kardashian, és minden bizonnyal hihetünk neki. Már csak pár napot kell aludni, hogy újra részesei lehessünk Kris, Kourtney, Kim, Khloé, Kendall és Kylie mindennapjainak. A kapcsolatukat számos megpróbáltatás éri, ahogy az anyaság, a válás utáni közös gyereknevelés és a saját cégbirodalmuk felépítése között lavíroznak. Mindez rengeteg feszültséget szül, de családként együtt próbálják átvészelni a viharos időket.

Elindult a Badacsonyi borvidék online magazinja

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját. Ez szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához. A felület színes és változatos témákkal, magazinos cikkekben, riportokban számol be a borvidéken lévő legfrissebb újdonságokról, a helyi eseményekről. Praktikus és hasznos információkkal látja el az olvasókat és a borvidékre látogatókat.

A kötetlen hangnemű, olvasói igényekre hangolt borvidéki online magazin gondolata múlt évben fogalmazódott meg. Célja, hogy tartalmain keresztül bemutassa a Badacsonyi borvidék sokszínűségét, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat, valamint azokat a kulturális, épített és természeti kincseket, amelyek a térséget több ezer éve aktívan formálják. A badacsony.com weboldalán található online magazin tartalmával még láthatóbbá szeretnék tenni a borvidéket egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára. Érdemes tehát felkeresni és rendszeresen olvasni. Mindig aktuális információkkal, interjúkkal és sok más egyéb érdekes témával várja a badacsonyi borok és a gasztronómia iránti érdeklődőket.

A projektben igénybe veszik Németi Sándor borszakértő, borszakíró külső szakmai segítségét is

Több, mint amit az elme felfogni képes – Lőrincz Réka és Vékony Dorottya kiállításáról

A kiállított műalkotások között találunk fotográfiákat és videómunkákat, ugyanakkor a legizgalmasabbak azok az installációk, amik nem konvencionális kellemességükkel vagy látványosságukkal, esetleg monumentalitásukkal próbálnak lenyűgözni bennünket, hanem olyan mindennapi dolgok tekintetében provokálnak perspektívaváltást, mint az anyagi és szellemi valóság viszonya a pénzhez, a boldogsághoz és a korporealitás megéléséhez. Ehhez mindennapi tárgyakat helyeznek váratlan konstellációkba, ezek pedig asszociációkat generálnak, amire mondhatnánk, hogy klasszikus szürrealista módszer, csak éppen a tárgyi valóságunk változott meg azóta – vagy mégsem? Ugyanannak a tömegkultúrának egy újabb verziójában lennénk megrekedve, vagy jobban megtanultuk volna felbecsülni a dolgok, tárgyak, saját testünk valódi értékét? Vékony Dorottya – legutóbbi egyéni kiállításához hasonlóan – ezen a tárlaton is izgalmas módon feszeget feminista kulcskérdéseket, kivált az itt bemutatott tizenegy alkotás közül négy művében, amiket az alábbiakban részletesebben is fogok elemezni. 

Fotó: Weber Áron

A Without Violence (2019) című kétcsatornás videó Vékony Dorottya és Perlaki Márton közös munkájának eredményeként jött létre. A szülést medikalizáló narratívákkal szembefordulva, párhuzamba állítják a vajúdást és a barlangmászást. Ezzel nemcsak magának a vajúdás folyamatának paradox jellegét, azaz természetességével együttjáró extremitását érezzük át és értjük meg, de a barlangmetafora lehetséges jelentésrétegei is kibomlanak a szemünk láttára. A születés élménye minden ember számára a tudattalan mélyrétegeibe alászállt testi emlékezet része, ami ugyanakkor előhívható. A szülő nőknek is testük tudására kell hagyatkozniuk a vajúdás során és bízniuk születő gyermekük ösztönös együttműködésében. Ugyanakkor a barlang, a föld, az anyag, a Föld sem élettelen, és talán ezek a hasonlóságok, párhuzamok sem véletlenek. Az emberiség történetében a barlangok védett terei egyébként is gyakran szolgáltak rituális célokat. Valószínű, hogy a természet és a termékenység efféle összeolvasásában nem csak metaforák torlódásáról van szó, ezért megéri e fogalmak mentén gondolkodni és kapcsolódni a természeti környezethez.

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah a Netflixen

Sandler is benne lesz ebben a komédiában, amiben két lány a legepicebb felnőtté avatást akarja magának, de kisiklik a terv egy népszer fiú és középiskolás dráma miatt. A teljes szereplőgárda: Idina Menzel, Jackie Sandler, Adam Sandler, Sadie Sandler, Sunny Sandler, Samantha Lorraine, Dylan Hoffman, Sarah Sherman, Dan Bulla, Ido Mosseri, Jackie Hoffman, Luis Guzmán .

A Kaktusz Hoteltől a Vadvízországig: kiosztották a 9. Nemzetközi Természet és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjait

A május 19. és 21. között, Gödöllőn megrendezett fesztivál 50 versenyfilmből álló mezőnyének egészestés kategóriáját a Kaktusz Hotel (Cactus Hotel, r. Yann Sochaczewski) nyerte, a Kárpát-medence Természeti Értékei szekció hosszúfilmjei közül pedig Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása vitte el a díjat.

A hedonizmus hullámvasútja Nottingham bulinegyedében

Az új évezred hajnalán vagyunk. Az angliai Hucknallben élő tizenhárom éves Byron legnagyobb vágya, hogy bármi áron kitörjön a városból. Elege van a kidobóként dolgozó, őt állandóan megalázó apjából és a nemtörődöm anyjából, aki miatt a szerelemben sem boldogul, és elege van abból, hogy iskola után rendszeresen megverik a kinézete miatt, akárcsak a helybéli emberekből, akik úgy kóborolnak, mint az élőhalottak, túlságosan félnek és kishitűek kilépni kilátástalan életükből. Byron viszont örömmel szegi meg a szabályokat, lop, potyázik, őrülten partizik és drogozik, bármikor felül a hedonizmus hullámvasútjára. Egy egészen új és szabad világ nyílik meg előtte Nottingham bulinegyedében, ahol megismerkedik Lady Die-vel és a Bukott Dívák társaságával. De amikor úgy tűnik, hogy végre minden összejön Byron számára, egy váratlan ismeretség örökre megváltoztatja az életét. A Milyen érzés lánynak lenni merész, megrendítő és zavarba ejtően vicces könyv, Nagy-Britannia egyik legizgalmasabb fiatal írójának egyedülálló, letehetetlen debütálása. Olvass bele!

Fotó: Danny Baldwin

Johnny Deppet hétperces tapsvihar fogadta a cannes-i filmfesztiválon

Álló tapssal ünnepelték Johnny Deppet

A Johhny Depp főszereplésével készült Jaenne du Barry nyitotta meg az idei cannes-i filmfesztivált. A közönség vastapssal köszöntötte az 59 éves színész visszatérését.  A premieren hétperces álló ováció fogadta a színészeket és a produkció készítőit, ami Johnny Depp számára is megható volt.

A Jeanne du Barry című filmet a tervek szerint októberben mutatjuk be a mozikban.