Best WordPress Hosting
 

Csúcs pizzák a Forni di Napoliban

Forrón duruzsoló, pattogó, hatalmas kemence, kellemes zene, nyüzsgés és finom illatok ölelnek körbe a Szent István körútiindusztriális, fényes, barátságos étteremben. Pizzát manapság bárhol lehet enni, hiszen a legnépszerűbb étel a világon. De jó pizzát már annál nehezebb, nápolyi stílusút meg kiváltképp. Jó hírünk van! Nemhogy kiváló, egyenesen világbajnok olasz csodákat falatozhatunk Budapesten, a Forni di Napoliban.

 

Szó szerint, ugyanis Damu László pizzamester  és társa duo kategóriában a  7. helyen végzett 700 induló között a tavalyi pármai pizza-világbajnokságon. Idén pedig szintén szép eredményt zsebelhetett be a magyar csapat, melynek tagja volt a Forni di Napoli séfje is.

Arany Pálmát nyert Buda Flóra Anna

Magyar alkotás nyerte a legjobb kisfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Cannes-i Fesztiválon. Az animált 27 főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki még a szüleivel él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

Buda Flóra Anna filmje, amelynek tervét 2021-ben a Friss Hús pitchfórumán prezentálta, az idei Friss Húson lesz először látható idehaza, majd a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában is megméretteti magát.

A fesztivál játékfilmes kategóriáinak nyertesei:

Passages poszter és előzetes

Két férfiról szól, akik 15 éve együtt vannak, de az egyikük viszonyt kezd valakivel. Egy nővel. Végre trailer is van.

Halálcsillagporos emlékek: 40 éves A Jedi visszatér 40 érdekesség és a többi

A Jedi visszatér is van annyira imádnivaló, hogy egy kiadós cikkel hajtsunk fejet előtte. Elmesélünk 40 érdekességet a kereken 40 éves film elkészülésével kapcsolatban, szót ejtünk a magyarországi premierről, végigvesszük a kihagyott jeleneteket, és elmondjuk, hogy mi az, amit imádunk a VI. epizódban, és mi az, amit kevésbé.

Francia film nyerte az Arany Pálmát Cannes-ban

A 44 éves rendezőnő a harmadik nő az új-zélandi Jane Campion (Zongoralecke, 1993) és a francia Julia Ducournau (Titán, 2021) után, aki átvehette a fődíjat a világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjén. Az Arany Pálmát Jane Fonda amerikai színésznő adta át a francia rendezőnőnek.

A fődíjas film a francia Alpokban játszódik, ahol holtan találnak egy francia írót. Bár német felesége (Sandra Hüller) állítja, hogy a férje öngyilkos lett, a nőt vád alá helyezik férje meggyilkolásának gyanújával. A film kétharmadát kitevő per a művészházaspáron belüli dinamikát és a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja.

A zsűri a második legjelentősebb díjat, a nagydíjat az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolf Hössnek és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest (Érdekvédelmi terület) című filmnek, a brit Jonathan Glazer rendezésének ítélte. A radikális kétórás dráma, amelyet több külföldi kritika is Nemes Jeles Lászlónak a 2015-ben forgatott, cannes-i nagydíjas és Oscar-díjas Saul fia című filmjével állít párhuzamba, Martin Amis brit író azonos című, 2014-ben megjelent regénye alapján készült. Míg a Saul fia szubjektív szemszögből, a gázkamrákban dolgozó egyik sonderkommandós szemszögéből láttatja a koncentrációs tábort, addig Jonathan Glazer a haláltábort körülzáró fal túloldalán élő nácikat filmezi, mégpedig saját szavai szerint „nem szörnyekként, hanem átlagos emberekként”.