Best WordPress Hosting
 

Cristian Mungiu retrospektív az Urániában

via kultura.hu => eredeti post link

Cristian Mungiu a kortárs román film egyik legfontosabb rendezője. Február 9. és 12. között, R.M.N. című új filmjének magyarországi bemutatójához kapcsolódva, az Uránia Nemzeti Filmszínházban 4 filmből álló retrospektív vetítéssorozatot láthatnak Mungiu alkotásaiból az érdeklődők. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap (2007), a Dombokon túl (2012), az Érettségi (2016) és a most premier előtt látható R.M.N. (2022) közös vonása, hogy mind sikerrel szerepeltek a Cannes-i Filmfesztiválon. 

Cristian Mungiu az ezredforduló után jelentkező román filmes újhullám egyik kiemelkedő alakja. Munkái a magyar mozirajongók körében is kedveltek, elsősorban bátor problémafelvetésük miatt. Történetei a romániai, kelet-európai valóság kibeszéletlen, feldolgozatlan problémáit hozzák felszínre, szinte a tényújságírás közvetlenségével. 

Az 55 éves rendező pályáját újságíróként kezdte. Látásmódja, témaválasztása, történetmesélése sokat megőrzött az újságírói gondolkodásból, forgatókönyvei pedig kifejezetten táplálkoznak a médiában felbukkanó hírekből.