Best WordPress Hosting
 

John Scalzi: A jó sci-fi szórakoztató

via kultura.hu => eredeti post link

„Azt szokták mondani, hogy a sci-fi az ötletek irodalma. Én inkább azt mondanám, ez a műfaj azokat a gondolatokat segít kifejezni, amelyek érdeklik az embereket, és ezekről új következtetést tudnak levonni” – fogalmazott a fesztivál díszvendége. John Scalzi a budapesti könyves rendezvény történetében első sci-fi íróként vehette át a Budapest Nagydíjat.

A Hugo-díjas John Scalzival, aki 2019 után másodszor látogatott a magyar fővárosba, Farkas István műfordító, a szerző legtöbb művének fordítója beszélgetett a pódiumon.

Az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének kiemelkedő alakja már első regényével, a 2005-ben megjelent Vének háborújával hatalmas népszerűségre tett szert. A történetnek azóta számos folytatását megírta, de komoly sikereket aratott a non-fiction irodalomban is. „A sci-fi könyvek és filmek mutatják meg, mi vár a világra a jövőben, például egy esetleges atomháború után. A tudományos-fantasztikus irodalom olyan témákkal foglalkozik, amely mindenkit foglalkoztat, és amelyen elgondolkodnak. Manapság például ilyen a klímaváltozás vagy az emberek közötti egyenlőtlenségek” – fejtette ki az amerikai író.