Best WordPress Hosting
 

Kiss Ferenc halálára

via artportal.hu => eredeti post link

Az 1961-ben született Kiss Ferenc hegedűművész apját és nagyapját követve a zenei pályán nagybőgő szakon végzett a zenei konzervatóriumban, majd zongora szakon folytatta tanulmányait. Diplomát zenetanárként szerzett, de zongorakészítő képesítéssel is rendelkezett.

A húszas évei elején kezdett irodalmi kéziratokat, dedikált köteteket és zenei relikviákat gyűjteni, az anyagot az Országos Széchényi Könyvtárnak adta el, miután ajánlatot kapott egy frankfurti rádiótól, ahol zongoraművészként dolgozhatott. A professzionális zenei pályával egy baleset után fel kellett hagynia, ezért újra a műtárgyak felé fordult: a nyolcvanas évek második felében – a témában úttörőként – avantgárd ritkaságokból rendezett aukciókat Münchenben, közben pedig Németország és Magyarország között ingázva, különleges kapcsolatrendszert kiépítve elsősorban irodalmi kéziratokat, dedikált köteteket és az avantgárd, modern képzőművészet ritkaságait gyűjtötte. A kilencvenes évek közepén költözött vissza Budapestre. 2001-ben nyitotta meg első antikváriumát a Petőfi Irodalmi Múzeum épületének is helyet adó Károly-palotában. A Palota Könyveskert könyv- és grafikai anyagát 2006-ben adta el az ország akkori legnagyobb könyvesbolthálózatának, az Alexandra vállalatnak. A 2011-ig tartó időszakban létrehozott egy fővárosi antikváriumhálózatot az Alexandra belvárosi boltjaiban, Bibliofil Szalon néven exkluzív üzletet nyitott a Károly körúton, és a Párisi Nagyáruház emeletén megalapította a főleg képző- és iparművészeti tárgyakat árusító impozáns Párisi Galériát. Ebben az időszakban a piac legnagyobb forgalmú könyvtárveréseit rendezte, és ugyancsak az Alexandra Antikvárium nevével, Gréczi Emőkével közösen szerkesztette és adta ki 2008-ban az Új Magyar Athenas című tanulmánykötetet és ajánlójegyzéket, amely három kategóriában is elnyerte a könyves szakma legnagyobb elismerését a Szép Magyar Könyv versenyen.

Gyűjteményének darabjait a kezdetektől múzeumi kiállítások, publikációk rendelkezésére bocsátotta, évente öt-hat kiállításon, katalógusban is találkozhattunk gyűjteményének tárgyaival. Egy avantgárd válogatás a gyűjteményéből 2011-12-ben önálló kiállítást is kapott a Kassák Múzeumban. Számos közgyűjtemény gazdagodott a kollekcióból, a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja révén a Petőfi Irodalmi Múzeum fontos Petőfi-relikviákat tudott vásárolni.