Best WordPress Hosting
 

Michael Palin, a világhírű komédiás, aki felfedező szeretett volna lenni

via kultura.hu => eredeti post link

Sheffield Ranmoor nevű városrészében született, apja mérnökként dolgozott. Első színészi fellépése a Birkdale előkészítő iskola Karácsonyi ének című előadásában bukással végződött, mármint annyiban, hogy leesett a színpadról. A „bukás” ellenére érdeklődése megmaradt a színjátszás, a komédia és poéngyártás iránt: édesanyjának Shakespeare-műveiből olvasott fel és el is játszotta a jeleneteket, az iskolában pedig osztálytársait szórakoztatta produkciójával.

1962-től történelmet hallgatott az Oxfordi Egyetemen, az itt töltött évek alatt ismerkedett meg Terry Jonesszal, akivel több általuk írt egyetemi darabban is szerepelt. Az egyetem elvégzése után 1965-ben műsorvezetője lett a Most! című humoros pop show-nak, majd 1966-67-ben a Frost-jelentés (Frost Report) című szatirikus szórakoztató televíziós műsor íróstábjának volt tagja, ahol többek között a későbbi Monty Python-tagokkal, Graham Chapmannel, John Cleese-zel, Terry Jonesszal és Eric Idle-lal is együtt dolgozott. Ebben az időben írt Aladdin címmel egy pantomimdarabot, majd Jones és Idle közreműködésével írták és el is játszották A hiba nem az ön készülékében van (Do Not Adjust Your Set) című gyerekműsor epizódjait, amelynek animációit az amerikai Terry Gilliam készítette. Graham Chapmannel és John Cleese-zel a Hogyan bosszantsuk az embereket (How to Irritate People) című műsorban dolgozott együtt, ekkoriban vetődött fel az ötlet, hogy készítsenek saját műsort.

Így született meg a Monty Python Repülő Cirkusza, amelynek animációit Terry Gilliam készítette. Az első részt 1969. szeptember 7-én vették fel és október 5-én került adásba a BBC1-en. Ezt a következő négy szezonban még 44 epizód követte, a jeleneteket többnyire Palin és Jones írták.