Best WordPress Hosting
 

Szigliget, ahol a múzsák zengenek

via kultura.hu => eredeti post link

Örkény István, Pilinszky János, Szabó Magda, Németh László, Nemes Nagy Ágnes, Kassák Lajos, Fekete István, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Esterházy Péter, Szántó Piroska – csak néhány emblematikus alkotó azon művészek közül, akik rendszeres vendégei voltak a Szigligeti Alkotóháznak. A névsort hosszasan tudnánk még bővíteni, hiszen a szigligeti kastély már 1952 óta áll a művészetek szolgálatában.

2022-ben a Básti Lajos Közösségi Házban rendezték meg az Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből című kiállítást, amely az idei jubileumi év felvezető eseménye volt. A tárlat egyes elemei a strandon és a település közterein is helyet kaptak, hogy minél közvetlenebb közösségi élmény valósulhasson meg a kastély gazdag történelme nyomán.

Az alkotóház története és az itt született műalkotások sora kimeríthetetlen ismeretanyagot foglal magába, hiszen Szigliget – és maga az alkotóház is – számos irodalmi, film-, fotó, valamint képzőművészeti alkotást inspirált. A kastély közvetlen környezete egy páratlan arborétum, amelyben Magyarország egyik legnagyobb fenyőgyűjteménye él szimbiózisban az árnyékliliomok, levendulák, lilaakácok és még sok száz faj populációjával.