Best WordPress Hosting
 

Tervezés a közjó érdekében

via artportal.hu => eredeti post link

Ez már a jelen valósága vagy a vágyott jövő? A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Művészeti és Kreatívipari Kara jóvoltából először látható az Egyesült Államokon kívül a Design for Common Good Network (DCG) 6 kontinens 23 országából 32 projektet bemutató kurátori válogatása október 19-ig az Artus Stúdió terében.

A DCG egy találkozási pont, amely a közösségi építészet és formatervezés különböző területeit és szakembereit fogja össze. Közös törekvésük, hogy olyan gyakorlatok szülessenek, amelyek által fenntartható, gazdaságos, célszerű és toleráns módon megvalósítható projektek készülnek, az adott társadalmi és természeti környezet igényeinek figyelembevételével. Sok esetben leszakadó régiók és társadalmi csoportok ellátása és kiszolgálása a legfontosabb cél. A budapesti kiállításon a kurátor, Lisa M. Abendroth, a Metropolitan State University of Denver professzora hat témakör szerint válogatott a tervek között: Oktatás, Részvétel, Közösség, Kulturális Örökség, Fenntarthatóság, Városi ellenállóképesség.

Három magyar vonatkozású projekt is helyet kapott a válogatásban. A Hello Wood a METU-val együttműködésben – melyek a Hello Wood oktatási projektjeihez tartoznak – a helyi közösség igényeit felmérve épített installációkat. A taliándörögdi társasági élet középpontjában, a futballpályán egy négy méter hosszú többfunkciós játékasztalt állítottak fel Csocsocsocsó néven. Tolcsván egy szintén több szempontból is használható pavilon készült, mely kertmozi vászonként, vetítőként és külső tanteremként is funkcionál, neve (Tanulni FOX) pedig a településen született hollywoodi filmmogulra, William Foxra utal. Tarcalon ugyancsak a futballpálya a kiemelt közösségi helyszín, lelátója egy fedett építményt kapott, formája és színei a település jelképeit vizualizálják. Az avatóünnepségen a helyi labdarúgók mérkőztek meg a Hello Wood válogatottjával.