Best WordPress Hosting
 

A somlói galuskáról és egyéb ételneveinkről

via kultura.hu => eredeti post link

Hortobágyi palacsinta

Ha valaki belekóstol a hortobágyi palacsintába, és hiányérzete van, cseppet se csodálkozzék. A hortobágyi palacsinta ugyanis nem Hortobágyról, hanem Brüsszelből származik! Jó, persze, ez így nem igaz, az azonban tény, hogy nem a Hortobágyon, hanem az 1958-as brüsszeli világkiállításon készítették először (legalábbis ezen a néven), akárcsak a Rákóczi-túróst, a Budapest-bélszínt vagy a brassói aprópecsenyét.

Papp Endre, a híres vendéglátós, a pesti Mátyás Pince vezetője, A vendéglős és híres vendégei című könyv szerzője a világkiállításon bemutatta a hortobágyi palacsintát. Kár lenne azon vitatkozni, hogy övé-e az étel vagy sem, hiszen a pörkölttel megtöltött palacsinta már az 50-es évek előtt is létezett, ami azonban bizonyos, hogy a hortobágyi palacsinta nevet Papp Endre adta neki, aki valószínűleg Kolmánnétól másolhatta a nagy sikernek örvendő receptet, a „hortobágyi” megnevezést pedig csak marketingfogásból választhatta.