Best WordPress Hosting
 

Meddig titkolhatjuk gyerekünk elől a szegénységet?

via librarius.hu => eredeti post link

Hogyan éli meg egy gyerek a szegénységet, mennyit érthet meg abból, amikor öltözete, viselkedése, életmódja miatt gúnyolják? Mit gondolhat arról, amikor egy családi beszélgetésen a hitel, a fizetés, a spórolás vagy az „erre sajnos nincs pénzünk” szókapcsolatok hangzanak el körülötte? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Boldog Zoltán Hagyma és levendula című, gyerekverseket tartalmazó kötete, amely 2022 novemberében jelent meg a Savaria University Press-nél.

A kötet különlegessége, hogy a gazdag illusztrációs anyagot az Igazgyöngy Alapítvány Művészeti Iskolájának szegénységben élő diákjai készítették, így a könyv társzerzői 6-13 éves diákok voltak (összesen huszonhárman). Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a szerző a kislányaival együtt csiszolta készre a verseket, akik a kötet első olvasói is voltak, akkor nyugodtan kijelenthetjük: a gyermeki szűrőn kiváló visszajelzésekkel mentek át a svéd típusú alkotások.

A Hagyma és levendula remek lehetőséget teremt arra, hogy szülők, nagyszülők, pedagógusok a gyermeki nézőponthoz igazodva beszélgessenek a témáról a nagycsoportos óvodásokkal vagy a kisiskolásokkal egészen a kamaszkor kezdetéig (a kötet 6-13 éveseknek ajánlott). A szegénység még ma is tabutémának számít a kortárs gyerekirodalomban, mert sokak szerint szomorúvá teszi az olvasókat. Boldog Zoltán verseinek fanyar, a gyerekeket megmosolyogtató, a szülőket inkább megríkató humora remek lehetőséget teremt a tabu feloldására. Kisiskolások önállóan is elboldogulnak vele.