Best WordPress Hosting
 

Megpihennek szárnyaid ‒ Emlékezés két dalban

via kultura.hu => eredeti post link

A nemrég bemutatott, Megpihennek szárnyaid című emlékfilmben egy-egy dal hangzik el Póka Egon és Szappanos György emlékére, és az azokat előadó zenészek is megszólalnak. Az alkotás első fele Pókára összpontosít ‒ az ő tiszteletére elhangzó szám, amelyet zenésztársai feldolgoztak, a Hobo Blues Band Tábortűz mellett című 1990-es lemezén szerepelt. Az akkori sajtó szerint az album dalai „azokról szólnak, akik különféle okok miatt elhagyták az országot, és most mégis visszatérnek”. Ez volt az egyik első lemez, amit a rendszerváltáskor megalakuló MMC Records adott ki.

Hobo 1990-ben egy interjúban így fogalmazott A látogatóról: „Végül egyszerű történet felé vittem a szöveget, amelyben Rómeó román, Júlia magyar. Nem ítélkezni, hanem a szeretetet és az aggodalmat ábrázolni ‒ ez volt a fontos, és nem az, hogy az első sorból énekeljük a Himnuszt.”

A film második felében Szappanos Györgyre emlékeznek a zenészek, zárásként pedig előadják Mohai Tamás Mára nincs több kérdés című 1992-es szerzeményét, amely Szappanos számára különösen kedves volt, és Barán Attila ötletgazda szerint zenei világa és a benne felsejlő hangulatok illettek a produkció víziójához. (Szappanos a Háború együttesben játszott együtt Mohaival.)