Best WordPress Hosting
 

Ajánló: A Sarolta királyné az év legjobb sorozata

A Queen Charlotte az év legjobb sorozata. Legalábbis, szerintem. Most fejeztem be az első évadot, a könnyektől még nedves az arcom, és azt kell mondjam, rég láttam ennél jobb és szerethetőbb romantikus történetet. A Bridgerton család évadokat is szerettem, de ez szerintem még annál is jobb volt.

Ez a sorozat két ember életét meséli el, akiknek a szerelme legyőzött mindent: betegséget, a társadalmi elvárásokat, a királyi szolgálattal járó terheket. Mindent, ami csak eléjük gördült, és ezt élvezet volt nézni. Kivéve amikor sírtunk.

Tudom, sokan ki vannak akadva azon, hogy Sarolta szines bőrű, de látva a sorozatot engem az se érdekelne, ha azt mondanák, hogy Sarolta igazából a Mars bolygó hercegnője. Nem érdekel a történelmi háttér. Nem érdekel, hogy mennyire pontosak a jelmezek vagy a megszólitások és mennyire nem azok. Csak az számit nekem, hogy ez a sorozat megmozgatott érzelmileg, pazar látványt nyújtott, és olyan karaktereket ismerhettem meg, akiket lehet szeretni, akikkel együtt lehet érezni, akik emberiek, gyarlók és akik képesek folyamatosan fejlődni és egyre jobbá válni.

Itt A zsúfolt szoba előzetese, amiben Mundruczó Kornél rendezte Tom Hollandot

Mundruczó Kornél két részt rendezett A zsúfolt szoba (The Crowded Room) sorozatból, ami az Apple TV+-ra érkezik június 9-én. Tom Holland Billy Milligant alakítja – azt a személyt, akit elsőként mentettek fel bűnei alól a bíróságon a férfi mentális állapota miatt (többszörös személyiségzavarban szenvedett). Nem lesz sétagalopp.

Az első Bartók-összkiadás, Fischer Annie és a művészlemez-termelés

Hanglemezipar és politika

Az államosítást követően alapított Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV) működését a Kádár-korszak kiépülése idején a nemzeti sajátosságok erősítésének szándékán túl a hidegháborús játszma is erősen befolyásolta. A változó kulturális és politikai miliő, a keleti és nyugati, népi és modern értelmezés különbsége Bartók és a kortárs zene recepciójára, támogatására is hatással volt. A kultúrpolitika számára a lemezek külföldi exportja – akárcsak a magyar zenészek külföldi vendégszerepeltetése ‒ kulcsfontosságú volt, ezért azon zeneszerzők műveinek kiadása, akik nemzetközi figyelmet vívtak ki – így Bartók Béla vagy Liszt Ferenc –, prioritást élvezett. Írásunk a vállalat kezdeti időszakával foglalkozik, és a meghatározó mozzanatokra/művészekre, köztük az első Bartók-összkiadásra és Fischer Annie-ra fókuszál.

A Magyar Nemzet 1951 októberében a 38 forintról 20 forintra csökkent egy művészlemez ára ‒ Fejlődik a magyar hanglemezgyártás című cikkben adott hírt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat megalakulásáról. A hanglemezkészítés Magyarországon már fél évszázaddal korábban elindult: az Első Magyar Hanglemezgyárat 1908-ban alapították meg. Az MHV célkitűzése az volt, „hogy megteremti a művészlemez gyártást, hanglemezre veszi zenei hagyományaink, zenei kincseink kimagasló alkotásait, és népszerűsíti új zeneművészeinket”. A valóságban azonban a magyar zene mainstream és nacionalista vonalához, valamint a mindenkori ideológiához idomult.

Eladó Agatha Christie regényeinek híres szigete

Az Anglia déli részén található Burgh-sziget ihlette az írónő 1939-ben kiadott Tíz kicsi néger és 1941-es Nyaraló gyilkosok című krimijét.

A szigetet 15 millió fontért (6,4 milliárd forintért) kínálják a vásárlóknak. Aki megveszi, egyúttal hozzájut a szigeten található luxushotelhez, az ország egyik legrégebbi kocsmájához, és ahhoz a tengerparti házikóhoz, amit Christie-nek építetek. A nyolc hektáron elterülő sziget 250 méterre fekszik a parttól, Bigbury-on-Sea település közelében. Apálykor száraz lábbal megközelíthető, dagálykor különleges, magasított homokjáró szállítja oda a turistákat.

Fotó: Jeremy Lightfoot / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

Minden idők 10 legjobb filmes gonosza, meglepetés az első helyen

A gonoszoknak se szeri se száma a filmtörténetben, számos szempont alapján lehet őket rangsorolni, mégis a végén egy listára kerülhet Ratched nővér, Sauron, Dracula vagy éppen Michael Myers. A CineFix Top 10-es listája megint szubjektív, viszont mindig tengernyi jó mozit sorolnak fel a szortírozás közben.

XI. Avasi Borangolás, újra felpezsdül Miskolc!

Az északkeleti régió legnagyobb és az ország legkülönlegesebb adottságú borgasztronómiai rendezvénye 2023. május 11-e és 13-a között minden eddiginél sokszínűbb programpalettával várja vendégeit a történelmi Avasra. Miskolc legnagyobb kertipartija az ország legjobb borászaival és a környék gasztrósaival egy nem mindennapi helyszínen.

A XI. Avasi Borangoláson 68 helyszín a Celláriumtól az Avasi kilátón át a Papszer utcáig, 24 magánpince, 30 vendégváróhely, 10 sátor, 97 borászat, 22 gasztrós, 20 koncerthelyszín és 55 fellépő várja a borgasztronómia és a szabadtéri zsongás szerelmeseit.

Főszerepben a BBQ

Grillezési kellékek, amik nélkül nem indulhat a party

A grillezés az egyik legnépszerűbb nyári szórakozás, amelyet mindenki élvezhet a kertben. A megfelelő grillezési kellékek azonban elengedhetetlenek ahhoz, hogy az élmény minőségi legyen. Ha szeretnéd megismerni ezeket a termékeket, tarts velünk! Széles választék A grillezési kellékek széles választéka elérhető a piacon, beleértve azokat az eszközöket is, amelyek elősegítik az ételek elkészítését, azok tárolását és […]

The post Grillezési kellékek, amik nélkül nem indulhat a party appeared first on Filmtekercs.hu.

Ezért javasolják fájdalomcsillapító helyett a marhakollagént

Ha nehezedre esik a guggolás, vagy a könyököd nem működik megfelelően, könnyen lehet, hogy az ízületeiddel van probléma. Az ízületi fájdalmak meg tudják keseríteni a mindennapokat, hiszen a korábbi megszokott életritmus megváltozik. Nem, hogy nem fogsz tudni annyi kilométert futni, amennyit szoktál, hanem még a lábra állás is nehézséget okozhat. Téves gondolat, hogy ízületi betegségei […]

The post Ezért javasolják fájdalomcsillapító helyett a marhakollagént appeared first on Filmtekercs.hu.

Vannak kifejezetten ipari környezetbe szánt kéztisztító adagolók?

A kéztisztító adagolók nemcsak forgalmas mosdók esetén kiválóak, de gyakorlatilag bárhol, ahol szükségünk van a kezeink megtisztítására. Épp ezért nem véletlen, hogy vannak olyan gyártók is, melyek kifejezetten ipari környezetbe szánt adagolók gyártásával is foglalkoznak. De nézzük is, hogy mit érdemes ezekről tudni! Hol használnak ipari kéztisztító adagolókat? Ha megnézzük egy olyan cég kínálatát, ahol […]

The post Vannak kifejezetten ipari környezetbe szánt kéztisztító adagolók? appeared first on Filmtekercs.hu.

Mi alapján érdemes kislány cipőt választani?

Olykor nehéz dolognak tűnik a cipőválasztás a gyerekek számára, hiszen annyi szempontot kell figyelembe venni. A méret csak egy dolog, fontos még az is, hogy a kislány örömmel viselje az adott lábbelit. De vajon léteznek jó minőségű és egyben divatos lányka cipők? A cikkben megadjuk a választ. Ezt vedd figyelembe, amikor kislány cipőt választasz! A […]

The post Mi alapján érdemes kislány cipőt választani? appeared first on Filmtekercs.hu.

Dézsafürdőzés, napjaink legújabb kedvelt kikapcsolódása

Érdekes módon egy újfajta fürdőzési élményt adó jelenség ütötte fel a fejét, amelyről valójában elmondható, hogy eredetileg talán a legrégebbi tisztálkodás forma volt, ez pedig a dézsafürdőzés. Az emberiség történelmében a vízzel való találkozás, a megtisztulás mindig is központi szerepet töltött be, a tisztálkodás szokássá válásával pedig a hideg-meleg víz váltakozása, a különféle merülő dézsák […]

The post Dézsafürdőzés, napjaink legújabb kedvelt kikapcsolódása appeared first on Filmtekercs.hu.

Ezért éri meg a közös játszadozás!

Egy párkapcsolatban az a szép, hogy történjen bármi, mindig örömmel és intimitással tölti el az embert, ha intim módon kapcsolódni tud a másikhoz. Teljesen más azonban egy együttlét, mintha például közösen végeznénk örömszerzést. A maszturbálás manapság ugyanis már nem feltétlenül egy egyedüli és magányos tevékenység, hiszen lehet ezt párban is csinálni. Persze más kérdés, hogyan […]

The post Ezért éri meg a közös játszadozás! appeared first on Filmtekercs.hu.

Nem a méret a lényeg? Van, amikor igenis az!

Számtalan olyan helyzet van az életben, amikor azt harsogjuk, hogy nem a méret a lényeg, aztán a végén kiderül, hogy mégiscsak fontos lett volna a megfelelő méret kiválasztása. Gondolj csak bele, mennyi dolog van, aminél igenis fontos a méret! Miért épp az intim dolgokkal lenne más a helyzet? Sőt, ott kiemelkedő jelentőséggel bír az, hogy […]

The post Nem a méret a lényeg? Van, amikor igenis az! appeared first on Filmtekercs.hu.

Megvannak a Magyar Mozgókép Díj jelöltjei

Az Európa Kulturális Fővárosa, a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Filmakadémia kategóriánkénti szakmai delegáltjaiból álló előzsűri kategóriánként öt alkotást és alkotót jelölt 2023-ban a Magyar Mozgókép Díjakra.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyeznek.

A legjobb rendező díj öt nevezettje Bernáth Szilárd a Larry, Csoma Sándor a Magasságok és mélységek, Kerékgyártó Yvonne az Együtt kezdtük, Szakonyi Noémi Veronika a Hat hét és Tősér Ádám a Blokád című alkotásáért.

Tompa Andrea: Van bennem egy őskíváncsiság, hogy milyen a gonosz

„Három réteg ruhát adtak rá, kopott pokrócba csavarták” – ezzel a mondattal indít Tompa Andrea új regénye, a Sokszor nem halunk meg (kritikánk ITT olvasható). A pokróc egy pár hónapos csecsemőt rejt, Matyit, akit később Tildaként és Matildként látunk viszont. A második világháború alatt a zsidó származású gyereket egy házaspár, Erzsi és Feri fogadta be, megmentve ezzel az életét. A Sokszor nem halunk meg három nagy szakaszban meséli el a csecsemő, a kamasz és a felnőtt Matild történetét, aki egész életében – gyerekként, iskolásként és színésznőként is – azokat a fogódzókat keresi, amelyek segítségével megtalálhatja saját magát. Tompa Andreával az emlékezetnélküliségről, a titok kutathatóságáról, a háttérbe vesző Kolozsvárról és a kézírás fontosságáról is beszélgettünk.

Fotó: Valuska Gábor