Best WordPress Hosting
 

A 10 legjobb magyar film a franciák szerint

A közelgő Cannes-i Filmfesztivál most Franciaország felé fordítja a világ figyelmét. Ez adta az ötletet a Magyar Filmadatbázisnak, hogy összeállítsa, melyek jelenleg a legjobbnak tartott magyar – illetve magyar rendező által készített – filmek a franciák szerint. Az Allocine online filmadatbázis adatai alapján készült TOP10 nem hagy kétséget, hogy a franciák kedvence Tarr Béla, akitől négy alkotás is szerepel. A lista legfrissebb darabja a Pieces of a Woman, a franciák által nagyra tartott, legfiatalabb magyar filmes pedig Schwechtje Mihály.

A mafab.hu francia „testvéroldala”, az allocine.fr filmadatbázis adatai alapján készítette el a Franciaországban legkedveltebb magyar filmek TOP10-es listáját, mely számos meglepetést hozott.

Sátántangó

Scarlett Johansson egysoros idézetekből próbálja beazonosítani korábbi filmjeit

Scarlett Johansson 10 éves kora óta szerepel filmekben, már több mint 70 kreditnél jár az imdb-n a közel három évtized alatt. Így nem csoda, hogy egysoros idézetek alapján nem is olyan könnyű neki beazonosítani egykori szerepeit. Persze az Elveszett jelentés vagy a Match Point vagy a 2021-es Fekete Özvegy simábban megy, de a Kutyák szigete azért már keményebb dió. A megfejtések mellé kulisszatitkokat is megoszt, így azt is elárulja, hogy mikor volt belezúgva Elijah Woodba.

Egy hét múlva Gödöllőn: IX. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Filmfesztivál

Május 19-21. között rendezi a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, már kilencedik alkalommal, a Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Filmfesztivált. A külföldi és hazai ökológiai filmek legnagyobb seregszemléje három napon át tartja majd ámulatban a természet szerelmeseit. Végh Attila Titkok erdejében című filmjének a Cannes-i világpremier után itt lesz a hazai ősbemutatója. Több mint 100 órányi mozgókép vetítése mellett sok kiegészítő program teszi hasznos családi eseménnyé a Gödöllői Királyi Kastélyban megtekinthető rendezvényt, ahol világhírű filmesekkel, és a hazai környezetkutatás sztárjaival is találkozhatnak az érdeklődők. Mások mellett Ürge-Vorsatz Diana, Radisics Milán és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértői is előadnak. A résztvevők tőlük kaphatnak hiteles tájékoztatást jelenről, jövőről, és utódaik élet kilátásairól a Föld nevű bolygón. Idén a kiemelt figyelem a vízre fókuszál. Új helyszínek is megnyílnak a Kastélyban. A Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek, fotósok titkait fedi fel, a Labor a meglepő kísérletek terepe, az Akvárium a vizek világát láttatja, a Media és Információs Központban az interaktivitásé lehet a főszerep. A legkisebbeket kenderkóc játszóház is várja. Szombat este Zóra ad koncertet. A család és bolygóbarát fesztivál ingyenesen látogatható.

A jövő hét végén (május 19-21-ig) rendezi a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a IX. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Filmfesztivált. Az előzetesen nevezett 1240 filmből a zsűri válogatása alapján 50 produkció kerülhetett a helyszíni filmversenybe és a fesztivál közönség elé. Rendkívüli alkotásokat láthatnak az idén kilátogatók. A Kaktusz Hotel a biodiverzitás csodáit hozza testközelbe. A Vad Argentina egy semmihez sem hasonlító vízi paradicsomba kalauzolja nézőit. A fehér álom a természet filmezés rejtelmeibe pillant be. A volt egyszer egy vadvízország a Körös vidék egykori hatalmas árterének világát eleveníti fel. Gyönyörűség betekinteni a Titkok erdeje fák rengetegéből épült templomának misztikus békéjébe. Az idegenforgalom meglepő összefüggéseit vizsgálja a Turizmus másik oldala. A Rejtett világ: a vadvízország története olyan helyre utaztat, ahol még csak kevesen járhattak. A fesztivál filmjei gyönyörű helyszínekre visznek, megmutatja az anyatermészet fenségét, de a szervezők nyugalmat megzavaró képsorokat is ígérnek.   Nemzetközileg ismert rendezők jönnek el a fesztiválra. A német Uwe Müller, az ukrán Olessia Morhunets-Isalenso, a bolgár Dejan Ardanov, vagy a magyarok közül, a Cannes-i versenyfilmet jegyző Végh Attila, a díjhalmozó Szendőfi Balázs, a sikeres Fehér Zoltán részt vesznek a közönségtalálkozókon is.

Ez évben megújult koncepcióval jelentkeznek a kiegészítő rendezvények. Ezek lényege: edukáció és szórakoztatás. Ismert szakértők előadásai, interaktív kiállítások, workshop-ok várják a látogatót. A klímaválság kárairól, az energia gondokról tart előadást Ürge-Vorsatz Diana. A műanyagok vízi élőhelyekre gyakorolt hatásáról tájékoztat Dr. Szabó István a MATE docense. A fényvédő krémek és a természetes vízi szervezetek kölcsönhatásairól hallanak a látogatók a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértőitől. A vízpazarlás luxusa a címe Dr. Garamvölgyi Judit, a MATE adjunktusa előadásának. Lesz katasztrófavédelmi tájékoztató, láthatók majd öko lábnyomaink Radisics Milán európai légifotó bemutatóján. Előadás lesz a hazai termálvízkincsről és a magyar vizek halairól. Új helyszínek is nyílnak a Kastélyban. A Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek, fotósok titkait, a világítás trükkjeit fedi fel filmszakmai előadások keretében.  A résztvevők saját videójukat is elkészíthetik. A Labor a meglepő kísérletek terepe. Az Akvárium a vizek világát láttatja. A Media és Információs Központban az interaktivitásé lehet a főszerep.

70 éves Mike Oldfield, akinek nem csak Az ördögűző zenéjét köszönhetjük

Ma 70 éves Mike Oldfield, az angol csodabogár, aki szó szerint a semmiből lett hatalmas sztár azzal, hogy a rock és folkzenét egyesítette a komolyzenei felépítéssel. Elmondható róla, hogy egy igazán egyedi ízvilágot hozott a zeneileg amúgy is gazdag 70-es évekbe. Íme az életútja 10+1 pontban:

Magyarul is érkezik a Jók és rosszak iskolája előzménykötete!

A Netflix már adaptációt készített a Jók és rosszak iskolája könyvsorozat első részéből. Az ottani filmben az iskola alapítóit is jobban megismerhettük, és gyanítom sokan kíváncsiak lettetek az ő bővebb történetükre is.

Nos, Soman Chainanit is érdekelte a téma, így az író megírta a Jók és rosszak iskolája előzménykötetét, ami 2023. június 01-jén magyarul is megjelenik. Íme a borító és a fülszöveg!

Soman Chainani – Jók és Rosszak iskolája – A kezdet kezdete

Magyar filmek a 22. TIFF-en

Idén sem hiányozhat a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál műsorából a magyar film napja: a TIFF ezúttal egy felújított klasszikussal, öt nagyjátékfilmmel, két dokumentumfilmmel, egy nagy sikerű egészestés animációval, egy animációs válogatással és „bónuszként” egy félórás fikciós alkotással várja a nézőket, de a Szupernóvák közt is találunk magyar vonatkozású alkotást.

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

Alice Munro elbeszélései a hétköznapok unalmasnak és egyhangúnak tűnő szövetét bontják meg, hogy megmutassák a drámait az átlagos sorsokban, életekben. Azokat a sűrű, de gyenge szálakat fejtik fel, melyeket az ember a társadalom, a közösség elvárásai és véleménye alapján sző maga köré, és melyekkel el szeretné rejteni hiányérzetét, fájdalmait, csalódásait. Ezen a szöveten ejtett nagyon finom bemetszéseivel a szerző azt mutatja meg, hogy bár vágyunk az úgynevezett normális, átlagos életre, nem létezik ilyen. A tiszta udvarok rendes házainak falai között súlyos poklok, várakozással, hazugsággal, önáltatással teli életek rejtőznek. A Valamit el akartam mondani tizenhárom hosszú elbeszélése is egy-egy ilyen bemetszés, mely egyszer sem válik igazán tragikussá, csupán nyomasztóvá és nyugtalanítóvá, éppen ezért nagyon is ismerőssé. Ez a hét könyve.

Brian Eno, az ezerarcú „nem-zenész”, aki még David Bowie-t is új útra terelte

Brian Peter George Eno néven született a suffolki Meltonban. 1959-ben az ipswichi St Joseph’s College-ban, a Keresztény Iskolatestvérek rend iskolájában kezdte meg tanulmányait. Itt kezdett érdeklődni a művészetek és a zene iránt. 1964-ben beiratkozott az Ipswichi Művészeti Iskolába, ahol egyik tanárával, Tom Phillips vizuális művésszel életre szóló barátságot kötött. 1969-ben a Winchesteri Művészeti Iskolában szerzett képzőművészeti diplomát.

Még winchesteri évei alatt részt vett a későbbi Who gitárosának, Pete Townshend egyik előadásán. Ez az előadás rádöbbentette, hogy formális képzés nélkül is tudna zenélni. 1964-ben csatlakozott első együtteséhez, a négytagú Black Aceshez, amelyben dobolt, majd 1967-ben több avantgárd zenei formációban is alkotott.

Profi zenei karrierje Londonba költözése után kezdődött el. Egy vasútállomáson véletlenül összefutott korábbi iskolatársával, Andy Mackay szaxofonossal, aki meghívta az akkoriban alakuló Roxy Music együttesbe. 1971-től két évig volt a banda tagja. Játszott az első két albumukon, a Roxy Musicon (1972) és a For Your Pleasure-ön (1973). Koncertjeiken eleinte a színpadon kívül felállított keverőpult mellett zenélt és vokálozott, majd miután az együttes lemezszerződést kapott, Eno csatlakozott hozzájuk, a színpadon játszva szintetizátorozott.

Egy magyar világpolgár Hollywoodban – André de Toth-portré

Bizonyos, hogy minden feketeöves mozibolond látott már Tóth Endre-filmet, az viszont már sokkal kevésbé valószínű, hogy az eleje- vagy végefőcím pergése közben felfigyelt volna a rendező nevére. Sőt, a historikusok konok közönyének fátyla is alig-alig repedezett az elmúlt évtizedekben: még mindig nem filmtörténeti rangjának megfelelően értékelik e különc, kalandortermészetű világpolgár ámulatba ejtően változatos életművét. Egy életművet, mely ugyan Magyarországon kezdett csírázni, de erős, gyönyörű tölggyé Hollywoodban terebélyesedett.

Dr. Andrási Nóra: Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

 

Három és fél évvel ezelőtt, egy váratlanul diagnosztizált cukorbetegség miatt úgy döntöttem, áttérek a növényi étrendre. A férjem ekkor már néhány éve vegetáriánus volt, de ekkor azt mondta, hogy akkor ő is velem tart. Így lettünk mi egyszerre vegánok, és ez azóta is tart.

Életmódot váltottunk, elkezdtünk mozogni, jógázni, nordic walking botokat vásároltunk és hol azzal, hol anélkül nagy túrákat tettünk a soproni erdőkben. Így a cukorbetegségem rendeződött, elég, ha odafigyelek az étkezésre és kordában tudom tartani.