Best WordPress Hosting
 

Már készül a Szörnyeteg című sorozat új évadja

A tavalyi évben debütált a Netflix saját gyártású antológiasorozata, a Szörnyeteg, melynek első évadja a sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer életéről és gyomorforgató tetteiről szólt. A héten megérkeztek az első részletek a közelgő folytatásról. A Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című sorozat hatalmas népszerűségnek örvend, annak ellenére is, hogy az áldozatok családtagjai közül többen is azzal vádolták meg […]

The post Már készül a Szörnyeteg című sorozat új évadja appeared first on Filmtekercs.hu.

Mások gyerekei (Les enfants des autres / Other People’s Children) 2022

Eredeti cím:Les enfants des autres / Other People’s ChildrenMűfaj:francia drámaRendező:Rebecca ZlotowskiZene:Robin Coudert, Gael RakotondrabeJátékidő:103 percA film forgalmazója:MozinetHazai mozi bemutató:2023. május 4.

Mások gyerekei film leírása

Rachel (Virginie Efira) szenvedéllyel teli életet él: tanárnőként imádja a munkáját, gitárórákra jár, gyakran találkozik a barátaival és egyre közelebb kerül az új szerelméhez, Alihoz (Roschdy Zem). A férfinak a korábbi kapcsolatából már van egy négyéves kislánya, akit Ali egy idő után be is mutat a nőnek. A kezdeti nehézségek ellenére Rachel és a kislány közel kerülnek egymáshoz, igazi kapcsolódás alakul ki közöttük, de folyamatosan kísérti hármójukat a kérdés, hogy igazi családdá tudnak-e válni. Ráadásul Rachel lassan negyvenéves lesz, és él benne a vágy, hogy ő maga is gyereket szüljön. Vajon érdemes ezért mindent feláldoznia, amit eddig felépített, vagy élhet enélkül is teljes életet?

A galaxis őrzői volume 3. (Guardians of the Galaxy Vol. 3) 2023

Eredeti cím:Guardians of the Galaxy Vol. 3Műfaj:akció / fantasy / kaland / sci-fiRendező:James GunnZene:John MurphyJátékidő:150 percA film forgalmazója:Fórum HungaryHazai mozi bemutató:2023. május 4.

A galaxis őrzői volume 3. film leírása

A Marvel Studios új filmjében, A GALAXIS ŐRZŐI VOLUME 3.-ban a hőn szeretett különc banda már kicsit máshogy fest. Peter Quillnek, akit még mindig gyötör Gamora elvesztése, össze kell verbuválnia csapatát, hogy megvédjék az univerzumot és megóvják egyik társukat is. Ha ez a küldetés nem jár sikerrel, az a galaxis őrzőinek végét jelenti…

Guardians of the Galaxy Vol. 3

James Gunn ismét megcsinálta. A Disney most még jobban a falba verheti a fejét, mert a Guardians már megint kilóg a szokásos minőségükből, nyilván felfelé, és az Ant-Man elvileg szintén “kreatív” lidércnyomása után friss levegő volt a moziban. Mondjuk ismét búcsúztak valamennyire általam kedvelt karakterek, szóval teljesen az Endgame-hangulata járt át, ez újabb szomorkás, de […]

Guy Ritchie új filmjét is árulják

Ha jól látom Cannesban keresnek majd befektető Ritchie új rendezésének, amibe ez a szereplőgárda várható: Henry Cavill, Jake Gyllenhaal & Eiza González. A két férfi kimenekítőket alakít, akik egy fontos tárgyalót kell megmentsenek. Az egészet a szokásos Ritchie humor övezi majd. Reméljük az előző Cavillal közös filmjét, a Man from UNCLE-t fogja idézni! Plusz infó, […]

Gerard Butler a sivatagban robbantgat – Kandahár előzetes

A Greenland – Az utolsó menedék és a Támadás a Fehér Ház ellen 3. rendezője ismét Gerard Butlerrel a főszerepben forgatott. Az akcióhősnek ezúttal a Közel-Keleten kell túlélnie. Íme, az első előzetes a Kandahár című filmhez! Gerard Butler egy CIA ügynök bőrébe bújva szabotázsakciót hajt végre Iránban. Ezután megjelenik róla egy kép a híradóban, ezért […]

The post Gerard Butler a sivatagban robbantgat – Kandahár előzetes appeared first on Filmtekercs.hu.

Közös lemezt készített Vásáry Tamás és Farkas Gábor

A lemezbemutató koncert május 10-én lesz a Müpában – mondta el Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója a Chopin Piano Concertos Nos. 1&2 című kiadvány bemutatóján csütörtökön Budapesten. A csatornaigazgató kiemelte, hogy a közös munka nagy örömöt jelentett a zenekar számára is. Kifejtette: nagyra becsüli a Hungaroton azon törekvését, hogy elkészíti az albumokat, lenyomatot készítve a korról, külön figyelmet fordítva a fiatal előadóművészekre is. 

Farkas Gábor a közös munkáról elmondta: Vásáry Tamás visszavezeti a művészt önmagához, ahhoz, amilyen ő valójában, olyan lelkiséget tud sugározni, amely az előadót még jobban felszabadítja. Hozzátette: az a jó, ha a zene játssza az embert, és nem fordítva. Szólt arról is, hogy sok dolog teszi kiszolgáltatottá az előadót, beleértve a hangszert, ebben az esetben azonban olyan zongora állt a rendelkezésére, amellyel minden szükséges tényező jelen volt a felvételen. Ez érződhet is, s az album nagy szeretettel készült. 

Chopint előadni a zongoraművészek jutalomjátéka. Vásáry Tamás és Farkas Gábor nem közeli két nemzedék, mégis harmóniában muzsikálnak. Ezt kívánja tőlük Chopin, és ezt tudja teljesíteni zenészi és emberi alkatuk – mondta Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója.

Összeállt az idei Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja

A szakmai zsűri csaknem négyszáz nevezésből választotta ki a végleges mezőnyt. Buk Miklós és Török Ferenc az egész estés alkotásokból, Muhi András és Csepeli Eszter a kisjáték- és kísérleti filmekből, míg Bakony Alexa és Domokos Balázs a dokumentumfilmek közül válogatta ki az operatőri szempontból leginkább izgalmas alkotásokat. Október 24. és 28. között a nézők nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, húsz rövidfilmet és négy kísérleti filmet láthatnak majd Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínházában, a szegedi Belvárosi Moziban.

Az előző évekhez hasonlóan számos, nemzetközi fesztiválokat megjárt filmmel találkozhat a közönség, a holland Funkele, az új-zélandi Datsun és a belga Zeewonk Berlinben, az amerikai Safe, a magyar Hajszálrepedés, a macedón-szerb North Pole és a kínai Look at Me Cannes-ban, míg az olasz Tria Velencében versenyzett.

Számos, korábban díjazott operatőr újabb filmjei is bekerültek, például a tavalyi fődíjat elhódító, argentin származású Ezequiel Salinastól, aki a Budapest Silóval, a legjobb dokumentumfilm és a kritikusi zsűri elismerését elnyerő, idén a Beauty of the Beast című filmmel versenyző Nagy Zágontól, vagy a 2019-ben legjobb kísérleti filmnek választott Dark Chambert fényképező Pálos Gergelytől, aki ezúttal a Nádas Péterről szóló dokumentumfilmmel, a Saját erdővel és az Affrikáta című rövidfilmmel tér vissza a fesztiválprogramba.

Cannes 2023: Brie Larson és Paul Dano is csatlakozik a zsűrihez

Korábban már írtunk róla, hogy a 76. Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének elnöke a méltán híres svéd filmrendező, Ruben Östlund lesz, most azonban nyilvánosságra hozták a zsűri további tagjait is. A listán Arany Pálma-díjas rendező és Oscar-díjas színésznő is szerepel. A 76. Cannes-i Filmfesztivált idén május 16. és május 27. között rendezik meg. A zsűri feladata lesz […]

The post Cannes 2023: Brie Larson és Paul Dano is csatlakozik a zsűrihez appeared first on Filmtekercs.hu.

Quasimodo költőverseny és Szőcs Géza

Szőcs Gézának, a szalon névadójának tiszteletére több eseményt is szerveznek, ezek közül az első, egy rendhagyó hangoskönyv-bemutató, a sajtótájékoztatóval egyben zajlott le: Szilágyi Enikő Jászai Mari-díjas színésznő és Farkas Wellmann Endre József Attila-díjas költő mutatta be azt a hangoskönyvet, amelynek szerkesztését még maga Szőcs Géza kezdte el. A kolozsvári sétatér című szép kivitelű hangoskönyvet Szilágyi Enikő szerkesztette elhunyt barátja születésének 70. évfordulójára.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bár Balatonfüredet több szlogennel is jellemezhetjük, de mégiscsak az egyik legjelentősebb talán, hogy ez a város a kultúra városa” – kezdte köszöntőbeszédét dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki a város irodalmi és kulturális hagyományainak ápolásáról tett említést, kezdve a megújított Esterházy-villa és az ebben berendezett interaktív kiállítóhely közelgő átadásával a Tempevölgy folyóiraton át egészen a Lipták-ház, illetve a Lipták-hagyatékig, melyek mind kulcsfontosságú szerepet játszanak a város szellemi fejlődésében. „A Szőcs Géza Irodalmi Szalon is egyedülálló a magyar irodalom történetében” – tette hozzá a város polgármestere, s ugyanennyire unikális a Quasimodo költőverseny is, melyet immár 31. alkalommal írnak ki, Balatonfüred imázsának meghatározó eseményeként.

Széchenyi Ágnes irodalomtörténész

Irodalmi podcastok, amelyek meghozzák a kedvünket az olvasáshoz

Magyar Kultúra Podcastok

A csatorna három sorozata is foglalkozik irodalmi témákkal. A Kötve hiszem kerekasztal-beszélgetésein a gyerek- és ifjúsági irodalom van fókuszban. A Mesecentrum sorozatában Harmath Artemisz, Nényei Pál és Nyulász Péter mellett minden adásban egy negyedik meghívott is szerepel, és egy-egy könyv kapcsán fiatalokat érintő témákat beszélnek meg. Az Egyetemesben Seres Gerda és beszélgetőtársai néha porosnak tűnő alapműveket – nemcsak irodalmi témájúakat – vesznek elő, hogy megnézzék, relevánsak-e napjainkban is. A Talpig magyar a reformkor emblematikus irodalmi alakjai mellett a korszak hétköznapi történeteiről szól.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Az Örkény Színház egypercesnovella-író pályázatot hirdet

Egypercesnovella-író pályázatot hirdet az Egis Gyógyszergyár Zrt. és az Örkény István Színház a vállalat alapításának 110. és Örkény István születésének 111. évfordulója alkalmából.

A szervezők csütörtöki közleménye szerint pályázni olyan, legfeljebb 110 szavas alkotásokkal lehet, amelyek az örkényi, groteszk, ironikus világlátás szellemében beszélnek mindennapjaink abszurditásáról, lehetőleg – de nem kötelező jelleggel – az egészség témájához kapcsolódva.

Egy szerző legfeljebb két pályamunkával jelentkezhet. A pályázatból kizárásra kerülnek azon pályaművek, amelyek más pályázaton szerepeltek vagy szerzői jogot sértenek. A pályázat jeligés; a jeligével ellátott pályamunkákat a palyazat@orkenyszinhaz.hu e-mail címre, július 31-ig várják. A jelige feloldását postai úton az Örkény István Színház címére kell beküldeni – hangsúlyozzák a közleményben.

Fonogram-életműdíjat kapott Korda György és Balázs Klári

A Fonogram – Magyar Zenei Díj 2023 szakmai életműdíjasát szintén most hozta nyilvánosságra a Mahasz, az elismerést Kraft Tamás hangmérnök kapta.

Az életműdíjat kapott Korda György 65 éve, Balázs Klári 45 éve énekel, közös színpadi jelenlétük több mint négy évtizede tart. A házaspár generációkon átívelő rajongótáborral rendelkezik, és a mai napig aktív a zenei életben. „Ezt az elképesztő teljesítményt és a kortalan dalok fantasztikus sikerét” ismerte el a szakma, amikor a Mahasz odaítélte Korda Györgynek és Balázs Klárinak az életműdíjat – mondta Szűts László, a szervezet elnöke, aki a Budapest Park koncerten átadta az elismerést.

Korda Györgyöt és Balázs Klárit az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere, az újjászületett Reptér tette a fiatal korosztály körében is népszerűvé. A Budapest Airport 2021-ben újraforgatta a videóklipet, amely a YouTube-on tízmillió megtekintésnél jár. A pároshoz számos más sikerdal is fűződik, köztük a Mamma Maria, a Találd ki gyorsan a gondolatom, a Lady N vagy a Gyöngéden ölelj át.