Best WordPress Hosting
 

Az Aura kapujában – a Hollow kollektíva legújabb előadásáról

Az Aura kapujánál állunk. Előttünk egy mindenen túli, szinte utópikus táj vibrál élénk atmoszférájával. A távolban éteri hangok zengenek, amik kitöltik a szűk nyílás előtt elterülő homályos, füstös teret. A zenébe tompa énekhang szövődik, ahogy az utazók és vezetőik orpheuszi útjuk végén dalukkal egy másik világ kapuját nyitják fel. Meleg fény árad odaátról, ami ellepi a sötétben meghúzódó arcokat. A feltárulkozó hely, az Aura vidéke egy közvetlen, autentikusabb együttlétet és közösségiséget ígér. Úgy tűnik, elérhető távolságban van; ha pár lépést megteszek a kietlen színpadi tájban, megérkezhetek. Vagy elég lenne annyi, hogy csatlakozzak az éneklők karához, akik „mágikus” hangjukkal nyitották fel a portált. Az Aura azonban mintha nem adná magát, kitér előlem. Nyitott kapuszárnyainál állok, a küszöböt azonban nem léphetem át. 

Fotó: Szalai Dániel

Az idevezető út hosszú volt, több állomással és helyszínnel tűzdelve. Az alászállás várakozással vette kezdetét. A Trafó nagytermének még kietlen síkjáról indult, ahol a nézők óvatosan merészkedhetnek közelebb az akkor még nem megszilárdult, épülőfélben lévő világhoz. A tájat alkotó elemek és a benne élő szereplők lassan formálódtak jól kivehető alakokká. Ugyanígy, a megjelent tömeg szintén fokozatosan idomulni kezdett a felállított térhez és az azt átszövő viszonyrendszerhez. A szervező művészek (Muskovics Gyula, Páll Tamás és Szeri Viktor) folyamatosan formálták át, rendezték újra a kialakult terepet. Új, a végigjárt narratívához és az eköré szerveződő rítushoz kapcsolódó tárgyakat alakítanak ki, amik tovább tagolják és formálják a tájként megjelenő színpadot. A közönség közül eközben kiválasztják azokat, akik a kiosztott gyűrűk és az ezekkel járó instrukciók által közvetlenebbül vesznek részt az esemény alakításában. Ezek a gyűrűk azok, amikkel eljuthatnak az Aurához. Az alkotók itt intuitív módon kutatják fel és jelölik ki a megfelelő hangoltsággal rendelkező nézőket, akik beléphetnek a világba. Ez mégsem zárja ki a közönség többi részét. A tér nyitott marad, a ki nem mondott szabályrendszer, ami mentén a közönség bizonyos tagjai is aktívvá válhatnak, nem zárja ki mások csatlakozását. A kialakított terepen feloldódnak az aktív (ilyen a színpad) és passzív (azaz nézőtér) cselekvést kijelölő zónák határvonalai. A táncosok (Glaser Martin és Kacsó Imola) is ezeknek a területeknek az újraformálását segítik elő. Tevékenységük mintha nem lenne egy adott pontra lehorgonyozva, szabadon járják körbe az Aura előtti vidéket. Táncuk eközben mintha párhuzamban lenne a háttérben vetített virtuális világ működésével. Mozgásuk mechanikus jelleget ölt, testük mintha nem az „evilági” fizikai körülményekhez alkalmazkodna, aminek lényegi része például a tárgyak ellenállása. Repetitív, gépies mozgásukkal a színháztér elemeibe ütköznek, mintha azok átjárhatóak lennének.

Napi 30 millió dollárjába fájhat Kalifornia államnak a forgatókönyvírók sztrájkja

Az amerikai forgatókönyvírók céhe által kezdeményezett, és jelenleg is tartó sztrájk napi 30 millió dollár kiesést okoz Kalifornia államnak – állítja a WGA. A kijelentés a Milken Institute azon becslésén alapszik, miszerint a forgatókönyvírók 2007-2008-as, 100 napon át tartó sztrájkja következtében elszenvedett hiány 2,1 milliárd dollárra volt tehető a 2007 IV. negyedév és 2008 között. […]

The post Napi 30 millió dollárjába fájhat Kalifornia államnak a forgatókönyvírók sztrájkja appeared first on Filmtekercs.hu.

Újabb infók láttak napvilágot a Ki vagy, Doki? 60. (!) évfordulós különkiadásból – itt az előzetes!

Egyszerre nosztalgikus és pörgős teaser érkezett a Ki vagy, Doki? 60. évfordulójának különkiadásához. A speciális alkalomra három igazán különleges epizóddal készülnek a BBC alkotói, amelyekben régi közönségkedvencek mellett új, izgalmas alakok (és lények) is feltűnnek. A furcsa elemekben bővelkedő, helyenként filozofikus, helyenként csak teljesen random Ki vagy, Doki? idén ünnepli megjelenésének 60. évfordulóját – noha […]

The post Újabb infók láttak napvilágot a Ki vagy, Doki? 60. (!) évfordulós különkiadásból – itt az előzetes! appeared first on Filmtekercs.hu.

Haunted Mansion-előzetes: a sztárok szellemúzése

A stúdió, aki a Karib-Tenger Kalózait száll.. hahah, ezt minek beleírni? Mármint tudom miért írják bele, de a Disney rengeteg sz*rt is szállított az évek során nyilván. Annyiban hasonlít, hogy van Disney Park ride a Haunted Mansionből is, ahogy a Karibból volt. Ijesztően szórakoztató kalandnak szánják. Egy nő és a fia felfogad egy csapat úgynevezett […]

Andrew Niccol megint sci-fit (is) rendez

Az új-zélandi születésű Andrew Niccol talán forgatókönyvíróként lehet ismertebb a nagyközönség számára, hiszen olyan nagybecsű darabok köthetők tollához, mint a Truman Show vagy a Terminál. Azonban rendezői munkássága sem elhanyagolható: olyan alkotásokat jegyez, mint az underground körökben (talán) kultfilmnek tekinthető Gattaca, a Fegyvernepper vagy legutoljára az Anon című disztópia, Clive Owen főszereplésével (kinek arca-neve például […]

The post Andrew Niccol megint sci-fit (is) rendez appeared first on Filmtekercs.hu.

Megjött az Extraction 2 rendes előzetese

Vagyis, izé, a Tyler Rake: A kimenekítés 2. trailerét nézhetjük. Chris Hemsworth ismét rendes akciófilmben. Mostanra A hivatalos leírást lerövidítették: “KÉSZÜLJ FEL ÉLETED LEFEXTRÉMEBB KÜLDETÉSÉRE.” Nagybetű mindenképp! Na jó, van ez is: “Chris Hemsworth Tyler Rake, egy magasan képzett ügynök szerepében látható, aki veszélyes küldetésre indul, hogy kiszabadítsa a börtönből egy könyörtelen gengszter családját.” Nem […]

Salman Rushdie először szólalt meg nyilvánosan merénylete óta

Salman Rushdie-t 2022 augusztusában egy nyilvános eseményen tartott pódiumbeszélgetésen érte a támadás a New York-i Chautauqua Intézetben, az eseményen az üldöztetésnek kitett írók helyzetéről volt szó. Az erőszakos incidenst követően helikopterrel szállították egy pennsylvaniai kórházba, ahol megműtötték. Az első interjút a merénylet után idén februárban adta.

Az író a Freedom to Publish díjat kapta meg hétfőn a Brit Könyvdíjak átadásán, a ceremónián elhangzott videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága ma súlyosabb veszélyben van Nyugaton, mint az ő életében valaha. 

A Freedom to Publish díjjal a szervezők azoknak az íróknak, könyvkereskedőknek és kiadóknak az elkötelezettségét ismeri el, akik a fenyegetések ellenére is kiállnak az intolerancia ellen.

Jön a harmadik FREESZEMLE

Xantus János emlékest, Táncmaraton, Csányi Vilmos-előadás és kortárs opera – több mint ötven programmal vár a Freeszfe Egyesület fesztiválja.

A Művészet szabad! alcímet viselő négynapos programsorozaton az intézmény hallgatóinak színházi vizsgaelőadásai és vizsgafilmjei mellett vetítések, kerekasztal-beszélgetések és koncertek várják a közönséget. A FREESZEMLE eseményei június 1-4. között, a CEU Nádor utcai épületében és a CEU Konferencia Központban láthatók.

A harmadik FREESZEMLE színházi kínálatát a műfaji sokszínűség jellemzi. Akad köztük színházi társasjáték (A nép ellensége), improvizációkon alapuló előadások (Én itt fogok ülni szerintem, Wishlist), fórum színház (A valóság főpróbája), térspecifikus improvizációs előadás (Willany Leó x FREESZEMLE) és Az Era Nova kamarazenekar közreműködésével létrehozott operaelőadás, az Echo, egy „performatív kísérlet szöveggel, képpel, zenével, testtel”, amely most látható először. Fesztivál a fesztiválban idén is a Tokio Sunrise Fesztivál

4000 látogató, 50 program volt a Margó Irodalmi Fesztivál hétvégéjén

Négyezren voltak kíváncsiak a könyvpiac újdonságaira és szerzőikre a tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon, amelyet a hétvégén rendeztek meg Budapesten.

Több mint 50 kulturális programon, köztük könyvbemutatókon, dedikálásokon, zenei irodalmi esteken vehettek részt az érdeklődők a  Margó Irodalmi Fesztiválon, ahol a teltházas programok mellett, százan cseréltek könyvet a Bookline Könyvcsere Pikniken is a hétvégén – közölték a szervezők hétfőn.

A fesztiválon vetítették le először az Ai WeiWei-jel készült exkluzív portréfilmet, amely hamarosan online is elérhetővé válik az érdeklődők számára. A tavaszi Margón mutatkozott be a Budapest Nagyregény projekt; a 23 kerületről, 23 szerző tolmácsolásában mesélő Budapest Nagyregény novemberben jelenik majd meg.

Magyar rendezőért is szoríthatunk Cannes-ban

Számos hollywoodi sztár és a korábbiaknál jelentősebb számú női rendező részvételével startol kedd este a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 21 film versenyez az Arany Pálmáért, köztük Wes Anderson, Aki Kaurismaki, Ken Loach, Wim Wenders új filmjei, valamint Martin Scorsese David Grann bestselleréből készített háromórás eposza. A világ egyik legrangosabb filmes találkozóján Magyarországot három női alkotó képviseli: Buda Flóra Anna 27 című animációja a rövidfilmes programban versenyez, amelynek Enyedi Ildikó a zsűrielnöke, míg Elek Judit 1969-ben készült Sziget a szárazföldön című filmje a felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába kapott meghívást.

Charles Perrault, aki megteremtette a modern tündérmesét

1628. január 12-én született Párizsban, egy jómódú polgári család hetedik gyermekeként. Tehetséges irodalmárnak indult, egy tanárával folytatott vita miatt azonban félbeszakította tanulmányait, többé nem is ment vissza a bölcsészkarra. Apja nyomdokaiba lépve jogot tanult, majd kormányhivatalnokként kezdett el dolgozni, szerepet vállalt a Királyi Festészeti Akadémia felújításának szervezésében.

Perrault alapító tagja volt a Francia Szépirodalmi Akadémiának, az intézmény létrehozásában XIV. Lajos pénzügyminisztere, Jean-Baptiste Colbert játszott döntő szerepet. A testület titkárának Perrault-t választották meg, aki így a miniszter hivatalnoki karához tartozott. Részt vett az állami ünnepségek lebonyolításában, az épülő versailles-i kastély díszítményeinek kialakításában. A palotához tartozó parkokban ekkor több mint 2000 szökőkút működött. 

A Napkirály, XIV. Lajos Perrault tanácsára rendelte el, hogy a labirintusként kialakított egyik liget 39 szökőkútját Aesopus egy-egy állatmeséje alapján készítsék el. 

A Yennefert alakító színésznő szerint Henry Cavill kilépését a Vajákból “nehéz volt feldolgozni”

A Vaják 3. évad megjelenése jelenti Henry Cavill utolsó szereplését Riviai Geralt szerepében. Cavill távozásával kapcsolatban Anya Chalotra, a sorozatban Yennefert alakító színésztársa elmondta, hogy a hírt “nehéz volt feldolgozni”, amikor azután érkezett, hogy a 3. évad forgatása már befejeződött. “Csak azokat az érzéseket ismertük, amelyeket akkor érzünk, amikor minden évad véget ér” – mondta More