Best WordPress Hosting
 

A sellők is sírnak – A kis hableány

A Disney legújabb élőszereplős remake-je úgy próbálja minél pontosabban feldolgozni az alapjául szolgáló animációs klasszikust, hogy közben folyamatosan a kortárs ideológiai normák szerint értelmezi át annak történetét. A kis hableány újramesélését a nosztalgia és a progresszió egyidejű érvényesülése teszi kifejezetten aktuálissá. A Walt Disney Stúdió mindig is nagy sikerrel adaptált korábbi tündérmeséket és ismert kalandhistóriákat […]

The post A sellők is sírnak – A kis hableány appeared first on Filmtekercs.hu.

„Minket saját magunktól kellett volna megvédeni” – Bornai Tiborral, a KFT billentyűsével beszélgettünk

Több énekesnőt, Koncz Zsuzsát, Bódy Magdit és Hazel O’Connort is kísértétek, vagy éppen dalokat szereztetek nekik. A KFT-ben négy erős egyéniség zenél, nem okozott gondot a kísérő zenész státusz?

Magdival 1981-ben szimbiózist terveztünk, de az ő színpadi elképzelései annyira messze álltak a miénktől, hogy elbúcsúztunk tőle. Azóta is nagyon meg van sértődve ránk. Zsuzsával 1983-ban azt beszéltük meg, hogy külföldön fellépünk, de itthon soha nem áll majd a KFT mind a négy tagja mögötte. 1985-ben Hazel kísérése ellen tiltakoztunk, mert féltünk az akkoriban az újságírók részéről felénk áradó rosszindulattól. Aztán üzletet kötöttünk. Ha megjelenhet egy Hazel–KFT közös kislemez, belemegyünk a dologba. A koncertek sikeresek voltak, a lemez viszont nem. Ebben nyilván benne volt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV) keze, mert eredményesen eltitkolták a kiadvány létét.

Koncz Zsuzsát 1983-ban Kubában is elkísértétek, akkor, amikor az Üzenet a liftből című problémás, a falra utalós lemezetek megjelent. (A lemezről itt írtunk.) Előfordult, hogy úgymond bevédett benneteket Bors Jenőtől, Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatójától vagy Erdős Pétertől, a Kádár-korszak popcézárától?

Történelmi tetemper – Megnyitóesszé Kicsiny Balázs ‘Tetemre hívás’ című kiállításához

„Kérlek, ujjotok mindég az ajkon.” – inti titoktartásra Hamlet Horatio-t és Marcellus-t apja szellemének tett esküjéről és bosszútervéről, közvetlenül azelőtt, hogy elmondja a nevezetes sorokat: „Kizökkent az idő; – ó, kárhozat! / Hogy én születtem helyre tolni azt”. A bosszú nevében inti hallgatásra a meggyilkolt Bárczi Benő atyja is gyászoló lányát és asszonyát, így aztán „Fojtva, teremről rejti teremre / Halk zokogását asszonyi bú. / Maga, pecséttel, »hívja tetemre«, / Kit szemre vesz, ölyvként, sanda gyanú: / Legyen a seb vérzése tanú”. Az Arany János fordította Hamletben a fiú esküszik bosszút halott atyjáért, az Arany János írta Tetemre hívásban az atya kiált bosszúért halott fia felett. De szintúgy hallgatásra szólít fel ujjával az ajkán az itt negatív Iustitiaként eltakart szemű ügyész is Agatha Christie A vád tanúja című színdarabjából, amely elsőként Kicsiny Balázs Totó, avagy a vád tanúja című totálinstallációjában tűnt fel,[1] ahol a kafkai perben a bíróság végzetszerűen kihúzott totószámokra várt, amelyek megpecsételték a függöny mögül kidomborodó, kilógó cipőjükön kívül láthatatlan vádlottak sorsát.

A szellemalakok a mostani kiállításban még ennyire sem válnak láthatóvá, ahogy ezúttal az sincs tisztázva, hogy vádlók vagy vádlottak, tanúk vagy nézők vagyunk ebben az egyszerre evilági és túlvilági eljárásban. Mi több, még abban sem lehetünk biztosak, melyik tetemre hívtak, hiszen Kicsiny Balázs nem egy, hanem egész kriptányi rendhagyó sírt nyit fel: Henry Carey báró „pepita-kételyt”[2] kiváltó kockás szarkofágját, Malevics szuprematista koporsóját, a Kádár-rendszerrel együtt temetett Nagy Imréét és a Nagy Imrét ötvenhattal temető Kádár Jánosét (koponya nélkül), vagy épp (Yorick koponyájával) Hamlet atyjáét. De legyen szó e halott apa síron túli bosszúszomjáról, Bárczi Benő gyilkosát eláruló vérző sebéről vagy Totó kafkai peréről, minden esetben istenítélettel, avagy Isten nélkül egy túlvilági törvény evilági kinyilatkoztatásával van dolgunk. Ezt sugározza a fekete négyzetéből szinte szakrális ikonként kiemelkedő ügyész portréja is a felső sarok alatt, pontosan ott, ahová a hagyomány szerint az ortodox ikonokat helyezik és ahová Malevics 1915-ben „korunk ikonjaként” akasztotta ki Fekete Négyzetét.

Henry Carey báró síremléke, Keresztelő Szent János kápolna, Westminsteri Apátság, 1596

Problemista-előzetes: az amerikai álom újraértelmezése

Aranyos, kreatív dramedy-nek tűnik az A24-től érkező film, de a trailerben kiírt “hangosan nevetősen vicces” akkora túlzás a látottak alapján. Főszerepben Julio Torres és Tilda Swinton, előbbi egy nagyobb álmokat dédelgető designert alakít, akinek lejáróban a vizája, így kénytelen egy a művészeti világból kitaszított furcsa embernek dolgozni. Olyan Michael Gondry-s valahogy az előzetes.

Elkészült a Leghalálosabb iramban, Toretto már egy idősotthonban akciózik

Az általunk igencsak kedvelt Palóc Videotéka elkészítette a Halálos iramban franchise utolsó, egyben záró epizódját. Toretto már egy idősotthonban lakik, de ez sem állítja meg, hogy negyedmérföldről negyedmérföldre élje az életét. Briliáns casting, remek kikacsintások, tessék elindítani a videót!

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át. Ezek között az énekes-dalszerző hosszan mesél arról is, milyen nagy hatást gyakoroltak rá Flannery O’Connor történetei.

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, nem mellesleg sikeres dráma- és forgatókönyvíró is (a Netflix Katla című sorozatának egyik alkotója). Reykjavík noir trilógiájának első része Csapda címen május elején jelent meg Veress Kata fordításában a skandináv irodalommal foglalkozó Ø Kiadó gondozásában. A fordulatos, jelenkori társadalmi problémákat is érintő krimi egy kényszerűségből drogcsempésszé váló harmincas nő története, aki a válása után fia felügyeleti jogáért harcol, ehhez pedig pénzre van szüksége. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

Fotók: Valuska Gábor

Starship Troopers: Extermination – játékteszt

Fejlesztő és kiadó: Offworld Industries; Platform: PC Akad még némi patron a Csillagközi invázióban, ezúttal ismét akciójáték formájában zúdíthatunk golyózáport az ízeltlábúakra. A Korai hozzáférésben lévő Starship Troopers: Extermination a kooperatív többjátékos élményre fókuszál. Közel egy évvel ezelőtt már megleptük olvasóinkat a Starship Troopers: Terran Command című valós idejű stratégiai játék tesztjével, ami alapvetően ügyesen …

Cseres Tibor, történelmünk sorsfordító időszakainak krónikása

Márkus Béla irodalomtörténész, Cseres monográfusa szerint az író Budapesten született 1915. április 1-jén Portik Tibor néven, és Gyergyóremetén töltötte kisgyerekkorát, amely legtöbb életrajzában szülőfalujaként szerepel. Cseres apja moldvai favágó, majd a katonai szolgálat után császári testőr volt a bécsi udvarban, aki az első világháború idején beállt a székely hadosztályba. A fronton román fogságba esett, és Brassóba vitték, ahonnan átszökött Magyarországra. Felesége és két fia 1922-ben követte, de az édesanya korán meghalt.

Cseres Tibor iskolai tanulmányait még Erdélyben kezdte, majd 1933-ban Budapesten érettségizett. Ezt követően a jogi, az állatorvosi és a bölcsészkaron hallgatott előadásokat, végül 1937-ben Kolozsváron szerzett közgazdasági diplomát, majd a Békésmegyei Közlöny szerkesztője lett. Békéscsabán jelent meg Pálos Tibor néven első verseskötete Tájkép, elöl guggolva én címmel. 1938 végétől gyakran teljesített katonai szolgálatot. A második világháború végéig összesen 56 hónapot szolgált és a hadnagyi rangig vitte. 1944 őszén megszökött a frontról.

A háború után Békéscsabán a Viharsarok című munkás- és parasztújság egyik alapítója és felelős szerkesztője volt. 1947-ben Budapestre került, miniszteri tanácsosi rangban egy ideig a honvédelmi miniszteri posztot betöltő Veres Péter mellett dolgozott, majd szabadfoglalkozású író lett. 1951 és 1956 között az Irodalmi Újság, 1963-tól 1970-ig pedig az Élet és Irodalom szerződéses munkatársa volt. Az 1980-as években aktívan rész vett a közéletben, 1983-ban mintegy ötven magyar íróval együtt nyílt levélben tiltakozott az Új Symposium jugoszláviai magyar irodalmi folyóirat szerkesztőbizottságának menesztése ellen. 1984-ben Csurka Istvánnal és Mészöly Miklóssal együtt tiltakozó nyilatkozatot tett közzé Duray Miklós szlovákiai magyar író letartóztatása ellen, akinek bírósági tárgyalásán személyesen is megjelentek. 1986 decemberétől 1989 novemberéig az Írószövetség elnökeként dolgozott.

N28 Wine & Kitchen – Új nyári étlap

Új, a tavaszt és a nyarat célzó étlapjának signature fogásait mutatta be a népszerű Nagymező utcai borétterem a meghívott gasztroújságírók jelenlétében. Sokadjára látogatva meg a helyet, nagy elvárásokkal érkeztünk. Nem csalódtunk!

Az éttermi manager rövid felvezetőjében szó esett az N28 útkereséséről, a piaci visszajelzésekre támaszkodó irányváltásairól. Az eredetileg hangsúlyosan borbár jelleg fokozatosan váltott hagyományos, étlapcentrikus étteremre. A hallottak szerint mára a fogyasztás 60%-a az ételekből folyik be.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk a tulajdonosok szinte szakrális rajongásáról a kis borászatok borai iránt. Alig hallott nevű, eredetileg talán először itt megjelent pincészetek tételei sorakoznak máig a polcokon és a borlapon egyaránt.

Erről az ablakról még senkinek nem beszéltem

Tetőablak

41 éves vagyok, 6 éve itthonról dolgozom. Tapasztalataimat a külvilágról, és élményeim jelentős részét a televízión és az interneten keresztül szerzem. A forrásaim egyik része fikció – filmek, sorozatok -, másik része közelít a valósághoz – híradók, dokumentumfilmek -, persze csak közelít, hiszen tisztában vagyok vele, hogy ezek születésénél is szempontok, érdekek és kényszerek bábáskodnak.

Szociális életemet az erre kialakított platformokon élem. Ritkán mozdulok ki itthonról, nem vállalkozom hosszabb utakra, de naponta kiviszem a szemetet, és rendszeresen elugrom a sarki ABC-be, ahol beszélgetek Kati nénivel, az elárusítónővel. Szeretem, hogy minden nap ő áll ott. Meg akartam kérdezni tőle, miért dolgozik minden egyes nap, még hétvégén is, de attól tartok, ha megkérdezem, szabadságra megy.