Best WordPress Hosting
 

Így olvastam áprilisban

Az április hónapom viszonylag nyugodtan telt könyvek szempontjából. Volt egy átmeneti időszak, amikor sem kedvem, sem energiám nem volt elmerülni egy történetbe. A folyamatban levő könyveim is háttérbe szorultak. Pedig mindegyik …

The post Így olvastam áprilisban appeared first on ZAMA.HU.

Exkluzív olvasópróbán mutatkoztak be a Véletlenül írtam egy könyvet szereplői

Bár csak június közepén kezdődik Lakos Nóra új filmjének forgatása, a gyerekek már most bepillantást nyerhettek a Véletlenül írtam egy könyvet című alkotás történetébe: egy exkluzív olvasópróbán ismerkedhettek meg a forgatókönyvvel. A különleges eseményen fény derült a neves szereplőgárdára is: a most debütáló Demeter Villő gyerekszínész mellett Mátray Lászlót, Rujder Vivient, Zsurzs Katit, Tenki Rékát […]

The post Exkluzív olvasópróbán mutatkoztak be a Véletlenül írtam egy könyvet szereplői appeared first on Filmtekercs.hu.

Így üli meg a homokférget Timothée Chalamet – Itt a Dűne: Második rész előzetese

A hat Oscar-díjjal jutalmazott Dűne folytatódik – látványos és egész sokat mutató trailer érkezett Denis Villeneuve nagyszabású adaptációjának második részéhez. Ahogy azt már megírtuk, a korrekt első részhez hasonlóan, a folytatás is forgott Abu-Dzabi, Jordánia és Olaszország mellett Budapesten is. Az új részben új arcok is felbukkannak: Florence Pugh-t a császár lánya, Irulan hercegnő, Lea […]

The post Így üli meg a homokférget Timothée Chalamet – Itt a Dűne: Második rész előzetese appeared first on Filmtekercs.hu.

John Scalzi, világhírű sci-fi író a Könyvfesztivál díszvendége

John Scalzi lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Hollandia pedig díszvendég országként kerül az idei fesztivál fókuszába – tudatta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerdán.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Az idei könyves találkozóra szeptember 28. és október 1. között kerül sor a Millenárison, 28. alkalommal.

Az idei Könyvfesztivál díszvendég szerzője John Scalzi lesz, aki Budapest főpolgármesterétől veszi majd át a Budapest Nagydíjat. Az amerikai szerző az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének termékeny és invenciózus tagja. Az első műve, a Vének háborúja mára kultkönyvvé vált, melynek univerzuma a későbbiekben öt további kötettel bővült.

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

A pár hete mozikba került Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Ben Affleck rendezése a nyolcvanasévek-nosztalgiára épít ahelyett, hogy megmutatná a színre vitt, tényleg történelmi megállapodás tágabb kontextusát. Támadt némi hiányérzetünk a film után, úgyhogy hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek?

Hogyan lehetünk tökéletesek? Egyáltalán mi számít annak? Jól öltözöttség? Udvariasság? Vagy tetteinkkel mérhető leginkább, mennyire vagyunk sikeresek? Egyáltalán mihez kell mérni magunkat? Másokhoz? Vagy vallási és társadalmi normáknak feleljünk meg …

The post Michael Schur: Hogyan legyünk tökéletesek? appeared first on ZAMA.HU.

Írói válság több mint 50 filmből feszült 4 percben

Néha még a nyárról is nehéz összehozni egy fogalmazást, hát akkor gondoljatok bele, milyen ádáz harcot vív az, aki meg írásból próbál megélni! Sokszor forgatnak filmet írókról, rengetegszer szerepel a sztoriban egy könyv megírása, itt több mint 50 filmből Ben Watts egy hibátlan ritmusú 4 perces klipet nyesett össze, az Adaptációtól a Lesz ez még így sén át a Hollywoodi lidércnyomásig.

Öt cannes-i filmet hoz a magyar mozikba a Cirko Film

Michel Gondry új filmje a Filmkészítők kéthete (korábban Rendezők kéthete) válogatásában kapott helyet. A megoldások könyve szintén egy rendező történetét meséli el. Az alkotói válságba került Marc életét és karrierjét is zűrzavar jellemzi. Elviszi a stábját egy kis cévennes-i faluba, hogy itt folytassák új filmjének forgatását. Ebben a környezetben újra megszállja az ihlet, és hirtelen annyi ötlete támad, hogy elhatározza: megírja A megoldások könyvét, amelyben mindenkivel megosztja tanácsait. A filmet Michel Gondry (Egy makulátlan elme örök ragyogása) írta és rendezte, főszereplője A tűzön át, a Frantz és az Yves Saint-Laurent című filmekből is ismert, César-díjas francia sztár, Pierre Niney.

A Dodin Bouffant szenvedélye (munkacím) történelmi romantikus dráma a kiváló szakácsnő, Eugenie és munkaadója, a nagy gourmet hírében álló Dodin Bouffant kapcsolatát és szerelmét mutatja be. 

Anh Hung Tran: Dodin Bouffant szenvedélye. Fotó: Carole-Bethuel

Egy szó mint száz – nyelvész példaképeim

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy Lőrincze Lajosnak a nyelvművelő rádiós ötpercesei legalább annyira ismertek, mint Örkény egyperces novellái. Gyermekkoromban sokszor a nagyszüleimnél nyaraltam, és jól emlékszem, hogy a rádióban a déli harangszó után mindig felhangzott: „Édes anyanyelvünk. Lőrincze Lajos műsora”. Több anekdota is fennmaradt vele kapcsolatosan, egy nyíregyházit hadd idézzek fel! Egy alkalommal a magyar nyelv hetén Lőrincze Lajos a Húsipari Vállalatnál tartott előadást. Néhány diák azonban elkésett, és lihegve kérdezte a portástól: – Itt van már Lőrincze Lajos? Mire a kapuőr így kérdezett vissza: – A csontozóban vagy a füstölőben dolgozik? Bár csak egyszer találkoztam a közismert és közkedvelt nyelvművelővel, mégis naponta magam előtt látom. Egyrészt oly módon, hogy mint tudományos ismeretterjesztő, nyelvész továbbviszem az örökségét, másrészt pedig úgy, hogy nap mint nap az íróasztalom fölé pillantva a róla készült réz dombormű eszembe juttatja személyiségét, ugyanis a 2003-ban elnyert Lőrincze-díjam őt ábrázolja.

A nyolcvanas évek végén Sándor György humorista a nyíregyházi tanárképző főiskolán járt, és azt kérdezte a hallgatóktól: Maguk is itt bachátkoztak a nyelvészettel? Ezzel humorosan utalt Bachát László szigorára. Tudnivaló volt az, hogy a „sokat adok, de sokat is követelek” elvet követte, és az is, hogy világos, érthető magyarázata mindezt megalapozta. A Bachát-szigorlat Nyíregyházán fogalom volt.

Grétsy László az ismertségét, népszerűségét tekintve a nyelvművelés Puskás Öcsije. Ezt elsősorban a Magyarán szólva rádiós sorozatának, főként pedig a televízióban a Vágó Istvánnal vezetett, Álljunk meg egy szóra! című műsorának köszönheti. Azonban korántsem emiatt a példaképem, hiszen a népszerűség számára is csupán azt jelenti, hogy lehet népszerűsíteni az anyanyelvi ismeretet, megszerettetni a magyar nyelvtant. Azért tisztelem és becsülöm, mert a szakmai alázat, a biztos és mély tudás a szerénységgel párosul egyéniségében. Kutatói pályáját itt nyilván nem mutatom be, azonban arra, hogy az anyanyelvi játékok a szívügye, egy példát hozok. Az egyik interjúban a következő kérdést tették fel neki: „Mi a kedvenc szava?” Íme, a válasz: „Ha egy fémiparral, szereléssel is foglalkozó cégnek saját ovija is van, az nem más, mint: vasszervízóvoda. Ebben a szóban négy nyelven is benne van a ’víz’ szó: magyarul a közepén, az elejét fonetikusan kiejtve németül (vasszer), a végén lengyelül (voda), a középtáji hosszú »ó« pedig franciául jelent ’víz’-et, ha helyesen ejtjük ki, mert ők úgy írják le, hogy »eau«. Hát nem nagyszerű?”

Petőfi Irodalmi Múzeum: DIA-beszélgetések #10 – Házak a sziklák alatt – Makk–Tatay–Mészöly

Petőfi Irodalmi Múzeum

DIA-beszélgetések #10 – Házak a sziklák alatt – Makk–Tatay–Mészöly,

amelynek témája Makk Károly: Ház a sziklák alatt című filmje, valamint Tatay Sándor azonos című, 1947-ben keletkezett elbeszélése, illetve Mészöly Miklós Sziklák alatt című feldolgozása.

Dr. Moreau galaxisa – James Gunn: Guardians of the Galaxy Vol. 3 / A galaxis őrzői: 3. rész

A galaxis őrzői-trilógia zárófelvonása a Marvel mozis univerzum eddigi legérzelmesebb epizódját kínálja. James Gunn ambíciózus űrkalandja mindazonáltal nehezen képes összeegyeztetni a korábbiakban megszokott, szerethetően dilettáns humort az identitáskeresés körül forgó traumatikus történet drámai hangvételével.

A galaxis őrzői: 3. rész

A hőn szeretett különc banda már kicsit máshogy fest. Peter Quillnek, akit még mindig gyötör Gamora elvesztése, össze kell verbuválnia csapatát, hogy megvédjék az univerzumot és megóvják egyik társukat is. Ha ez a küldetés nem jár sikerrel, az a galaxis őrzőinek végét jelenti…

A Trottel Records történetét mutatja be egy szentesi kiállítás

A nyitórendezvény május 6-án lesz a Szentesi Művelődési Központ Tokácsli Galériájában, ahol a Talayapa duó is fellép – közölte Rupaszov Tamás, a Trottel Records alapítója, vezetője, a Trottel együttes basszusgitárosa. Mint elmondta, a kiállítás ötlete Arató Mátyás szervezőtől származik, aki korábban az Omega-tárlatot is megvalósította a városban. Rupaszovnak szentesi felmenői is voltak, a Trottel zenekar az elmúlt évtizedekben sokszor játszott a városban.

A tárlat első része a lemezkiadó előzménytörténetével foglalkozik. A 1992 májusában indult Trottel Distribution elődje a nyolcvanas években illegális punk kazettakiadóként működött. A gyűjtők segítségével összeállt anyag e része korabeli kazettákat, plakátokat, újságcikkeket, fanzineket, fotókat, nyomdai anyagokat mutat be, valamint a Trottel második lemezének belga mesterkópiáját.

A második rész vitrinjeiben a Trottel Records három évtizede követhető nyomon a kiadványokkal, filmekkel, írásokkal, fényképekkel, grafikai háttérrel. A nem mainstream zene teljes spektrumát a undergroundtól a kísérleti kortárs zenéken át az autentikus népzenéig felölelő kiadó eddig mintegy kétszáz anyagot jelentetett meg, elsősorban vinyleket, CD-ket, kazettákat, többet nemzetközi koprodukcióban.

Tompa, Grecsó, Vida is a meghívottak között– ezeket a magyar irodalmi könyveket keresd a Margón! (1. rész)

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át izgalmas programokkal és sok könyvbemutatóval várják az érdeklődőket. A filmbemutató, koncertek, séták programját már megmutattuk, most pedig a magyar könyvbemutatók egy részét ajánljuk a figyelmetekbe! 

Új helyszínnel és két Friss Csillaggal jön a 11. Friss Hús

Egy hónap múlva – június 1. és 7. között – új helyszínen, a Puskin moziban rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. Az esemény Friss Csillag nevű programjának révén idén Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz kerül reflektorfénybe.

A Friss Hús szervezőinek fontos célkitűzése, hogy a fesztivál a filmrendezők mellett más tehetségeknek is teret adjon, akik fontos részt vállalnak a filmek elkészítésében. Ezért hívták életre a Friss Csillag nevű programot 2022-ben, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. A 2022-es két Friss Csillag Nagy Katica és Váradi Gergely volt.

A Friss Csillag tehát pályájuk elején járó, ám már komolyabb eredményeket elért művészekre fókuszál. A program egyrészt segíti a kiválasztott színészeket az előttük álló feladatokban, például karrierjük tervezésében. A fesztivál ideje alatt (június 1-7. között) a programhoz kapcsolódó beszélgetések bemutatják a színészi lét mindkét oldalát: a rivaldafénnyel, korai hírnévvel járó sikerek melletti bizonytalanságot, illetve a sikerekhez vezető kemény munka legfőbb állomásait. A Friss Csillagokat bemutató esemény a szervezők reménye szerint tanulságos lehet más pályakezdő színészek számára is.