Best WordPress Hosting
 

Érintkezések – Nemes Judit kiállításáról az Újbuda Galériában

Három évtizeddel ezelőtt az akkor nemrég Párizsba költözött Nemes Judit kezébe került egy gyermekkori kombinációs játéka, amelyet még nagymamájától kapott. A számozott kockák variációira épülő játékból Nemes saját alkotói módszert fejlesztett. Kilenc darab 3×3 cm-es kockát készített, ezeknek a hat oldalára geometrikus formákból és elemi színmezőkből mini festményeket vitt fel. A kilenc kockát és hat-hat oldalukat elkezdte egy plexidobozban különböző kombinációkban kirakni, s az így létrejövő kompozíciókat nagy méretben, műalkotásként megfesteni. Az eredeti játék és a kis kockák fotójától a már kész műalkotásokig ezt a folyamatot mutatta be 2006-ban a Magyar Műhely és a zürichi La Ligne galéria közös kiadásában megjelent, Permutációk című katalógus.

Ez a sorozata inspirálta Nemes Juditot a térbe történő kilépésre is. A mostani kiállításon először látható idehaza hét olyan, 2004/2005-ben készült festménye, amelyeken a képtér alsó vagy felső egyharmadnyi csíkját vízszintesen eltolja, ezzel kikacsint a térbe és dinamikát kölcsönöz a műveknek. A gondolat továbbfejlesztésével jöttek létre ténylegesen háromdimenziós objektjei is, az oldalaikon geometrikusan megfestett oszlop-szobrok, úgynevezett geometrikus totemek.

Ezekről 2010-ben a veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény kiadásában jelent meg katalógusa, a totemeket bemutató, ottani egyéni kiállításához kapcsolódva. Ilyen plasztikái szerepelnek az áprilisban megnyílt balatonfüredi MOMŰ (Modern Műtár) nyitókiállításába integrálva is, amely Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit több évtizedes magyarországi, párizsi és hollandiai gyűjtői munkásságából nyújt ízelítőt. Mivel gyűjtésük egyik kulcsa, hogy Nemes Judit alkotótársként szoros, akár baráti kapcsolatot ápol hazai és külföldi művészek széles körével, rendszeresen szerepel közös, csoportos tárlatokon a kollekciójukban is látható alkotókkal, a totemek bevonása a gyűjtemény nyitókiállításába találóan rekonstruálja a művészi és a gyűjtői munka összefonódását.

100 év után vitték vissza a könyvtárba az Egyesült Államok történetét, azóta történt egy s más

Csaknem 100 év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet egy kaliforniai könyvtárba – adta hírül a The Guardian című brit napilap online kiadása szerdán.

Benson Lossing az Egyesült Államok története című könyvét 1927-ben kölcsönözték ki, és májusban vitték vissza a St. Helena-i könyvtárba.

A kikölcsönzés idejében a késedelmi pótlék öt cent volt, vagyis a könyvet visszaszolgáltató Jim Perry elvileg 1756 dollárral (610 530 forint) adósa a könyvtárnak, amely azonban 2019-ben eltörölte a bírságot.

Tarantino a tizedik filmjének részleteiről beszélt

Quentin Tarantino új részleteket fedett fel tizedik és talán utolsó filmje, a The Movie Critic kapcsán a cannes-i filmfesztiválon. A korábbi találgatásokkal ellentétben a történet egy férfi filmkritikusra összpontosít majd, aki Kaliforniában él a 70-es években. Quentin Tarantino következő, 10. (és talán utolsó) filmje, a The Movie Critic kapcsán korábban a híres női kritikus, Pauline […]

The post Tarantino a tizedik filmjének részleteiről beszélt appeared first on Filmtekercs.hu.

James Cameron új Terminátor filmen dolgozik

James Cameron, a Terminátor franchise megalkotója megerősítette, hogy az új rész forgatókönyve már készül. De először azt szeretné látni, hogyan fejlődik az AI, mielőtt továbbviszi a projektet. A Terminátor franchise első két filmjének írója és rendezője, valamint az Avatar franchise készítője a Dell Tech World konferencián magyarázta el, hogyan befolyásolta őt az AI fejlődése egy […]

The post James Cameron új Terminátor filmen dolgozik appeared first on Filmtekercs.hu.

Képeslap Arizonából – Wes Anderson: Asteroid City

Ha már azt hitted, hogy nem lehet tovább fokozni a wesandersonságot, akkor tévedtél.

Asteroid City

Az 50-es évek közepén egy amerikai kisvárosban éppen zajlik a Junior Stargazer kongresszus, melynek menetét teljesen felborítja egy, az egész világot megváltoztató esemény…

Igazságfilm, filmigazság – Anatomy of a Fall

A szerető apa, a férj, a híres író holtan fekszik a hóban, alpesi háza előtt. Kiesett vagy lökték, az Anatomy of a Fall nem dönti el, helyette új valóságot teremt az objektív realitás szilánkjaiból. „Nem elég ártatlannak lenni, annak is kell látszani” – hangzik a jól ismert mondás, Justine Triet, francia rendezőnő (Egy ágyban Victoriával, […]

The post Igazságfilm, filmigazság – Anatomy of a Fall appeared first on Filmtekercs.hu.

Murakami Haruki nyerte a spanyol irodalmi Nobel-díjat

Murakami Haruki japán író nyerte ebben az évben irodalom kategóriában a spanyol Nobelnek is nevezett Asztúria hercegnője-díjat – jelentett be döntését a zsűri Oviedóban szerdán.

A közzétett méltatásban a 74 éves japán szerzőt a döntőbizottság a kortárs irodalom hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el.

A bizottság kiemelte Murakami művészetének egyediségét és egyetemességét, képességét arra, hogy ambiciózus és innovatív narratívában ötvözze a japán hagyományokat a nyugati kultúrával, miközben korunk olyan fontos jelenségeivel és konfliktusaival foglalkozik, mint például a magány vagy az egzisztenciális válság.

Itt a Jeanne du Barry – A szerető szinkronos előzetese, Johnny Depp “nagy visszatérése”

Johnny Depp nagy visszatéréseként lett beharangozva a Jeanne du Barry, ami a cannes-i filmfesztivál nyitófilmje volt, nálunk majd október 12-én kerül a mozikba. A szinkronos előzetes a kosztümös filmek iránti rajongókat biztos meggyőzi.

„Tudományos kulcsokat adunk át népszerű stílusban Topolyától Párizsig”

Az elindulás óta nagy utat bejáró programsorozatról Harmath Artemisszel, a PKÜ-IGYIC szakmai igazgatójával beszélgettünk.

Az IGYIC indulásával egyidős a Vadlazac program. Milyen szándék, illetve elvárás hívta létre?

Az IGYIC-ben az egyik legerősebb elköteleződésünk és egyben kihívásunk az, hogy a jó kortárs irodalmat, azon belül is a minőségi gyerekkönyveket eljuttassuk az olvasókhoz. A másik fontos feladatunk, amely szintén egy hiányra adott válasz, hogy összekössük a gyerekirodalmi tér különböző szereplőit, hogy egymás tapasztalataiból tudjanak épülni. Szeretnénk élővé tenni az anyagot, amivel foglalkozunk, amit közvetítünk, mert például, ha a főiskolai hallgatókhoz élményszerűen, színesen, frissen visszük el a gyerekirodalmat, tehát úgy, hogy nekik maguknak legyen közük hozzá, akkor bízhatunk benne, hogy ők ezt hasonlóan lelkes módon fogják továbbadni.

Salman Rushdie könyvet ír a megkéseléséről

Ismét dolgozni kezdett Salman Rushdie brit író, akinek a tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kellett kényszerszünetet tartania az alkotói munkában – írta a BBC hírportálja.

Rushdie erről maga számolt be kedden, amikor hivatalosan is a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatták a windsori királyi rezidencián.

A kitüntetés átadása után az író úgy fogalmazott, hogy “eltartott egy ideig”, de most már végre újra elkezdett dolgozni.

Ingyenesen látható a Macskafogó a Filmión

A válogatással a 80. születésnapját ünneplő Ternovszky Béla előtt tiszteleg a Filmio, amely Ternovszky alkotásai mellett rajz- és ifjúsági filmeket is kínál gyereknap alkalmából az egész családnak.

A számos nemzetközi koprodukcióban – a többi között a Pumukli című népszerű rajzfilmben – is közreműködő Ternovszky Béla első önálló rajzfilmje az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek, amely számos magyarországi és nemzetközi fesztiváldíjat is nyert. Az abszurdba hajló kisfilm a versenysportban eluralkodó szadisztikus edzéseket figurázza ki, forgatókönyvét a sziporkázó Nepp József írta.

1986-os bemutatásakor több mint négy és fél millióan nézték meg, a következő évben Oscar-delegált lett és azóta is az egyik legnépszerűbb rajzfilm korosztálytól függetlenül a Macskafogó, Ternovszky Béla első egész estés alkotása. A film története szerint Grabowskinak, a 007-es egérügynöknek ki kell menekítenie Pokyóból egy szuperfegyver titkos tervét, amelynek segítségével az egerek le tudnának számolni a létüket fenyegető macskaszindikátussal. A macska-egér civilizáció közegébe helyezett akcióvígjáték a Csillagok háborúja és a James Bond-szérián ironizál, legendás figurái, gyakran idézett párbeszédei hivatkozási alappá váltak.

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.