Best WordPress Hosting
 

Henry Cavill és Jake Gyllenhaal is csatlakozott Guy Ritchie új filmjéhez

Nem akármilyen szereplőgárdát mutathat fel már most Guy Ritchie következő filmje, amelynek forgatási munkálatai várhatóan idén nyáron kezdődnek meg Spanyolországban.   Gyllenhaal és Cavill mellett Eiza González is szerepelni fog a rendező legújabb filmjében. Gyllenhaal Guy Ritchie nemrég bemutatott akcióthrillerében, a The Covenant–ben bukkant fel, Cavill és González pedig szintén épphogy befejezték a rendező kémfilmjének, […]

The post Henry Cavill és Jake Gyllenhaal is csatlakozott Guy Ritchie új filmjéhez appeared first on Filmtekercs.hu.

Berlint, Cannes-t és Velencét megjárt alkotások az idei Zsigmond Vilmos filmfesztiválon

Korábbi Zsigmond Vilmos-díjas, valamint Berlinben, Cannes-ban és Velencében sikert arató alkotásokkal találkozhat a közönség október 24. és 28. között a hetedik Zsigmond Vilmos filmfesztiválon. Több, mint húsz országból nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilm, húsz rövidfilm és négy kísérleti film került be az idei Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A nívós szakmai zsűri csaknem 400 nevezésből állította […]

The post Berlint, Cannes-t és Velencét megjárt alkotások az idei Zsigmond Vilmos filmfesztiválon appeared first on Filmtekercs.hu.

Egy betonbiztos pont a változások viharában: az ÉS Bisztró

Az elmúlt egy-két év viharos eseményei után minden vendéglátós igyekezett talpon maradni, megújulni, alkalmazkodni, kísérletezni. A Kempinski Hotel bisztróétterme azonban azon kevesek közé tartozik, akik elmondhatják magukról, szinte semmi nem változott.

 

A pandémia és az egyre nehezebb gazdasági körülmények ellenére is minden változatlan. A stabilitás és a megbízhatósága legfontosabb irányelveik, ezen fő értékek mentén pedig ugyanazt a minőséget, színvonalat képviselik, mint az elmúlt tíz évben, árulta el Kónya Géza séf.

Bánki Éva portugál útinaplója 4. – Tengerész Henrik a történelemben és a művészetben

Tengerész Henrik zárkózott alkat lehetett, álmait, vágyait, terveit nem tárta művészi eszközökkel a nyilvánosság elé.

Henrik herceg igazi „Spare”, azaz tartalék volt, életerős bátyjai mellett nem sok esélye volt a portugál trónra. Mivel foglalja el magát egy herceg, akit sem a nők (állítólag szűz volt), sem a versek nem különösebben érdekelnek? Portugália kicsi ország, itt nincsenek a mi Erdélyünkhöz hasonló, a központtól távoli, nagy tartományok, ahol „kitombolhatják” magukat a hercegek. Henrik a testvéreitől a „tengert” kapta meg, vagyis a délre vezetendő hadjáratok szervezésének jogát.

Mi hajtotta Henrik herceget előre? Talán önálló királyságot akart magának Afrikában vagy a Kanári-szigeteken? Alkati nyugtalanság űzte-hajszolta, mint lovagregények hőseit, a Grált kereső lovagokat? Le akarta verni az iszlámot? Keresztes hadjáratot akart szervezni az Afrikában élő, titokzatos János pap bevonásával? A mesés Kelet kincseire fájt a foga? Henrik herceg rengeteg expedíciót szervezett, kézben tartotta a portugál felfedezőutakat, de ő maga nem utazott sokat, ellentétben a testvérével, Péter herceggel, aki aztán tényleg nyakába vette a világot, és Bizáncba, Angliába, Luxemburgi Zsigmond magyar udvarába is eljutott.

Tíz érdekesség Johannes Brahmsról

1. Tizenévesen bordélyban is hegedült

Zenét először muzsikus apjától tanult, aki galambtenyésztéssel is foglalkozott, bár ez a tevékenysége jobbára csak vitte a pénzt. A zene mellett a játékkatonák gyűjtése volt a másik szenvedélye. Sanyarú anyagi helyzetük miatt tizenéves korától nemcsak színházi zenekarokban, hanem bordélyokban is hegedült (a legenda szerint ilyenkor a kottatartóra helyezett könyveket olvasta játék közben), s némi pénzhez jutott táncdarabok átirataival is. 

2. Magyar mesterek

Clare Pooley: Rendhagyó szabályok ingázáshoz

Rendhagyó szabályok ingázáshoz rózsaszín borítója egy romantikus, könnyed történetet vetített elém. Ám ahogy egyre jobban elmerültem a történetbe, jöttem rá, ez sokkal többről szól, mint valami romantikus kalandos utazós történet.  …

The post Clare Pooley: Rendhagyó szabályok ingázáshoz appeared first on ZAMA.HU.

nemAnya – Mások gyerekei

Mit ér a nő, ha gyermektelen? A francia Mások gyerekei arról győz meg, hogy nagyon is sokat – ha ezt ő is elhiszi magáról. Miközben a gyerekvállalás a világ egyes pontjain politikai üggyé vált, a tudatosan gyermektelenek pedig igyekeznek megszabadulni a megbélyegzéstől, egyre inkább előtérbe kerül az a kérdés is, hogy sok nőnek egyszerűen azért […]

The post nemAnya – Mások gyerekei appeared first on Filmtekercs.hu.

Orbán Viktor kinevezte Szentmártoni János írót

Kinevezték az új művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárt: Szentmártoni Jánost május 1-jei hatállyal nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium szombaton.

Szentmártoni János helyettes államtitkárként az előadó és alkotóművészeti, illetve közösségi művelődési terület szakpolitikai irányításáért felel – olvasható a közlemény szövegében.

Szentmártoni János Gérecz Attila-, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja Díjas költő, író, irodalomszervező.

Romhányi József, aki rímben nem ismert tréfát

Nagytétényben született 1921. március 8-án. Tanulmányait a Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában végezte, ahol brácsázni tanult, a zene szeretete élete végéig éltető eleme maradt. A második világháború végén, 1944-ben szovjet hadifogságba esett, a hároméves kényszerű távollétet zenével és humorral vészelte át.

Hazatérése után a Magyar Rádióhoz került, ahol 1949-ben részt vett az első magyar rádióoperett, a Májusfa megírásában. 1951-től dramaturgként dolgozott, majd 1957-től az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóságnál volt művészeti vezető, innen 1960-ban a Magyar Televízióhoz került művészeti vezetőnek a szórakoztató rovathoz. 1962-től haláláig a Rádió Zenei Főosztályán dramaturgként dolgozott, évtizedekig vezette a szórakoztató zenei szerzeményeket elbíráló ún. sanzonbizottságot is.

Pályája során több komolyzenei mű, így Hajdú Mihály: Kádár Kata, Horusitzky Zoltán: Báthory Zsigmond, Ránki György: Muzsikás Péter című operájának, illetve Sugár Rezső: Hunyadi című oratóriumának szövegkönyvét írta meg. Lefordította Gluck Orfeusz, Rossini Ory grófja, Orff Az okos lány című operájának, Johann Strauss A denevér című operettjének librettóját, és az ő nevéhez fűződik a T.S Eliot költeményei alapján készült világhírű Macskák című musical magyar fordítása is.

Szép kis felfordulás – Nyolc és fél (Otto e mezzo, 1963)

írta Nikodémus Egy északi nép tisztes rendezettségben megöregedett, precíz polgára bizonyára a címben olvasható megállapítással válaszolna egy klasszikus olasz életképre: mondjuk egy közlekedési csetepatéra, egy zajos vasárnapi családi ebédre vagy épp egy fordulatos focimeccs őrjöngő drukkereire. Federico Fellini idén hatvanéves… Olvass tovább →

The post Szép kis felfordulás – Nyolc és fél (Otto e mezzo, 1963) appeared first on FilmDROID.